NPB: Nederland uitgegroeid tot ‘narcostaat’

AMSTERDAM (ANP) - De recherche komt mankracht en middelen tekort om haar werk goed uit te voeren. Dat concludeert de Nederlandse Politiebond (NPB) in een nieuw rapport, met daarin de ervaringen van de werkvloer, waarover De Telegraaf en NOS beschikken. Volgens de NPB zouden direct 2000 extra rechercheurs nodig zijn.

,,Nederland voldoet aan veel kenmerken van een narcostaat. Rechercheurs zien dat kleine criminelen zich ontwikkelen tot rijke ondernemers die zich vestigen in de horeca, huizenmarkt, middenstand, reisbureaus", staat in het rapport Noodkreet Recherche!. ,,Slechts 1 op de 9 criminele groepen kan met de huidige mensen en middelen worden aangepakt."

Volgens de bijna vierhonderd ondervraagde rechercheurs in het rapport is het percentage slachtoffers dat aangifte doet gedaald tot nog geen 20 procent.

NPB-voorzitter Jan Struijs zegt in De Telegraaf dat het ,,allemaal heel zorgelijk" is. Volgens hem ontbreekt het onder meer aan contact met de burgers, ,,doordat er te weinig agenten in de wijken zijn" en moet het 0900-informatienummer op de schop. ,,Er zijn honderden ’ophangers’ per dag: mensen die te lang moeten wachten."

Het gaat volgens Struijs niet alleen om capaciteit. ,,Ik mis al jaren een goed aanvalsplan: handen uit de mouwen en aanpakken die hap." De werkwijze binnen de politie deugt volgens hem niet. ,,De administratieve rompslomp is erger geworden en onnodig veel tijd gaat naar vergaderen en analyses maken", aldus Struijs.