Overheid deelde miljoenen persoonsgegevens met mormonenkerk

Trouw berichtte al eerder dat rijksarchieven sinds de jaren '70 regelmatig samenwerken met de wereldwijde Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ofwel 'de mormonenkerk'. Mormonen hebben grote delen van de burgerlijke stand omgezet naar microfilm en digitale scans. Dat doen ze gratis en in ruil daarvoor krijgen ze van overheidsinstanties een kopie van de akten. Het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag geeft tegenover Trouw toe dat het bij die samenwerking de privacywetgeving heeft overtreden. Het CBG gaf kopieën van persoonskaarten van alle burgers die tussen 1939 en 1970 zijn overleden. Die informatie ligt nu opgeslagen in Salt Lake City, in het Amerikaanse hoofdkwartier van de mormonen. Op die kaarten staat onder andere of iemand in de gevangenis heeft gezeten, psychische hulp kreeg of leefde van een uitkering. Ook staat de naam van echtgenoten en kinderen er op, dat wil zeggen van mensen die nu nog in leven zijn. Mormonen gebruiken persoonsgegevens om overledenen postuum mormoons te dopen, zodat iemand die tijdens zijn leven niet mormoon was alsnog de kans krijgt om in de hemel te komen. Ook leden van het Nederlandse koningshuis zijn op die manier gedoopt. Volg het Dossier Mormonen in Trouw

Bron(nen):   Trouw 24-10  Trouw 09-05    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dirk Zeeman

  “Dat doen ze gratis en in ruil daarvoor krijgen ze …”.
  De essentie van gratis is dat je er niets voor terugkrijgt.
  Informatie is al sinds mensenheugenis geld waard.
  Oftewel: onze gegevens zijn gebruikt als betaalmiddel voor een verrichte dienst. Gewoon verkocht dus door deze fijne instantie.

  Overigens wil ik graag ALLE Mormonen dopen in naam van Satan. En gelukkig heeft de Heer van de Duisternis daar geen namen en adressen van de gelukkigen bij nodig.
  Daar gaat ‘ie dan: 3…..2….1… ja hoor, gelukt. Alle Mormonen, dood en levend, zijn nu gedoopt en kind van Satan.

 2. frits.burghardt

  “Dat doen ze gratis en in ruil daarvoor krijgen ze van overheidsinstanties een kopie van de akten.”
  Nee, andersom. De mormonen deden, en doen, het werk (of Nederlandse vrijwilligers doen het tegen betaling door de mormonen) en als tegenprestatie voor de beschikbaarstelling kregen en krijgen de Nederlandse archieven microfilms of microfiches van de oorspronkelijke akten. Als de archieven die zelf hadden moeten verfilmen was het een afgrijselijk duur karwei geweest waarvoor de belastingbetaler had moeten opdraaien (want omdat de akten openbaar zijn moeten de archieven ze aan iedere geïnteresseerde ter hand stellen, en dat overleven papieren akten niet).
  De akten zelf waren, en zijn, openbaar, zoals iedereen kan vaststellen die wel eens in een archief geweest is. Er is dus absoluut geen privacy geschonden.
  Als het CBG te “jonge” persoonskaarten heeft laten verfilmen, hoeft dat nog niet te betekenen dat het resultaat nu al in te zien is.

Reacties niet toegestaan