EU-leiders vastberaden tegen protectionisme VS

De EU moet reageren op alle protectionistische maatregelen die landen nemen om hun markt af te schermen. De EU-regeringsleiders bekrachtigden op hun top in Brussel de hogere importtarieven voor een reeks Amerikaanse producten in reactie op de heffingen die de regering-Trump heeft ingesteld op staal en aluminium.

De EU vindt de heffingen van de bondgenoot niet te rechtvaardigen en heeft een bezwaarprocedure bij Wereldhandelsorganisatie WTO aangespannen. Escalatie dreigt, aangezien Trump dreigt met hogere invoertarieven voor Europese auto’s en auto-onderdelen. Als dat gebeurt, zal de EU naar verwachting weer terugslaan.

De gesprekken tussen Brussel en Washington liggen momenteel stil. Er wordt wel overlegd of en wanneer Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker naar de VS reist om met de president te praten over de verstoorde handelsrelatie.

Het op WTO-regels gebaseerde internationale handelssysteem moet behouden blijven en worden versterkt, aldus de leiders. Zij gaven de Europese Commissie de opdracht voorstellen uit te werken om het functioneren van (het toezicht van) de WTO te verbeteren.