Iedereen discrimineert lelijke mensen: “Bied hen plastische chirurgie”

Discriminatie op grond van religie, huidskleur en sekse staat volop in de belangstelling, maar over de benadeling van lelijke mensen hebben we het maar weinig. De Italiaanse filosofe Francesca Minerva vraagt aandacht voor het zogenoemde ‘lookism’ en stelt zelfs voor lelijke mensen plastische chirurgie te bieden.

In dagblad Trouw legt ze uit: “Psychologisch én economisch onderzoek laat zien dat een ongunstig uiterlijk enorme gevolgen heeft. Als lelijke baby’s huilen vinden we dat irritanter. Kinderen delen hun speelgoed minder vaak met onaantrekkelijke vriendjes. Leraren zijn strenger tegen lelijke leerlingen. En die achterstelling gaat het hele leven door. Het gaat niet alleen om een esthetisch oordeel. We veronderstellen vaak dat mooie mensen beter zijn, en lelijke slechter.”

“Wij moderne mensen erkennen meestal niet dat we lelijke mensen anders behandelen,” gaat ze verder. “Toch doen we dat wél. Ik luister waarschijnlijk ook beter naar een knappe spreker. Dat is niet mijn schuld, het gebeurt onbewust, maar lookism heeft wel een enorme impact.”

Vooral vrouwen hebben er last van. Die worden nog altijd meer op hun uiterlijk beoordeeld dan mannen. Om hen gelijke kansen te bieden, zou plastische chirurgie een oplossing zijn, vindt ze. “Plastische chirurgie kan de gevolgen van verschillen in uiterlijk minimaliseren. Met de technologie van de toekomst wordt dat steeds makkelijker. Genetische afwijkingen kunnen we steeds beter voorkomen.”

Maar is het niet zo dat dan de nieuwe lelijkste mensen in de problemen komen? “Dat weten we niet zeker. Het kán namelijk zo zijn dat onze hersenen vooral reageren op héle sterke vormen van onaantrekkelijkheid. Als dat zo is, verandert er voor minder aantrekkelijke mensen weinig als het algemene niveau van ons uiterlijk wordt opgehoogd.”

“Wat we wél weten is dat ons brein veel sterker reageert op lelijkheid dan op schoonheid. De straf op lelijk zijn is veel groter dan de beloning voor schoonheid. Dát maakt me optimistisch. Als je het leven van mensen die écht lijden onder hun uiterlijk kunt verbeteren, waarom zou je dat dan niet doen?”

Bron(nen):   Trouw