Kremlin: einde INF maakt wereld gevaarlijker

Als de Verenigde Staten uit het INF-wapenverdrag stappen en nieuwe raketten ontwikkelen, zal Rusland zich genoodzaakt zien vergelijkbare stappen te zetten. Dat zei de woordvoerder van het Kremlin, die ook stelde dat opzegging van het verdrag de wereld ,,gevaarlijker kan maken''.

Het zogeheten Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF-verdrag) stamt nog uit de Koude Oorlog. De Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov tekenden het akkoord in 1987. Het verdrag leidde tot de vernietiging van projectielen met een bereik van 500 tot 5500 kilometer.

Trump wil nu een streep halen door het verdrag. Hij stelt dat de Russen zich al jaren niet aan de afspraken houden. Amerikaanse media berichten dat op de achtergrond meespeelt dat de Chinezen niet zijn gebonden door het akkoord. Peking kan daardoor ongehinderd een raketarsenaal opbouwen.

De Russische minister Sergej Lavrov zei volgens nieuwssite Sputnik dat de Amerikanen de opzeggingsprocedure nog niet in gang hebben gezet. Hij stelde dat de positie van Moskou ,,niet is gebaseerd op intenties, maar op duidelijke beslissingen.''