Marco Kroon is verkracht in Afghanistan

Samenleving
door anp
donderdag, 22 november 2018 om 00:24
marco kroon is verkracht in afghanistan1542843612
Marco Kroon, de met de Militaire Willems-Orde onderscheiden militair, is in Afghanistan verkracht. Dat bleek woensdagavond aan tafel in de talkshow Pauw. Kroon had eerder al de publiciteit gezocht met een verhaal over een incident waarbij de majoor in 2007 zijn belager had gedood, maar heeft nooit willen zeggen wat hem precies is overkomen. ,,Dat woord krijg ik nog steeds niet uit mijn mond", zei Kroon tegen Jeroen Pauw.
Kroon had wel al, maar pas na lange tijd, verklaard dat hij bij een geheime operatie is ontvoerd en mishandeld. In die periode doodde hij zijn belager, maar dat heeft hij lange tijd dus niet gemeld. Defensie legde de melding uiteindelijk voor aan het Openbaar Ministerie, maar dat vond geen bevestiging dan wel redenen om uit te sluiten dat de militair een van zijn gijzelnemers had gedood.
Kroon werd in 2009 als eerste militair sinds 1955 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Toenmalig Defensieminister Eimert van Middelkoop zei deze week toch niet te twijfelen aan het verstand van Marco Kroon. Destijds sprak hij nog zijn zorgen uit over de geestelijke gesteldheid van de militair na diens uitlatingen over de ontvoering. Kroon en Middelkoop hebben elkaar inmiddels gesproken en dat is voor Kroon voldoende, zei hij bij Pauw.