Derde kolk Beatrixsluis geopend: Nederland weer knap stukje waterinfra rijker

In een druilerig Nieuwegein is woensdagmiddag op feestelijke wijze de derde kolk van de Beatrixsluis geopend. Gewapend met een paraplu verrichtte prinses Beatrix met een flinke klingel aan de bel hoogstpersoonlijk de officiële openingshandeling bij het buitenhoofd van de nieuwe schutkolk.

Rijkswaterstaat had een zware dobber aan de vergroting van de Beatrixsluis. Eerst is het Lekkanaal, waar de sluis in ligt, verbreed. Vervolgens zijn er vier roldeuren geplaatst. Duizenden tests moesten ervoor zorgen dat de deuren feilloos werkten. De voormalige dienstwoningen, bekend als de witte huisjes, zijn gerenoveerd, omdat van daaruit de bediening van de sluizen gaat plaatsvinden, maar ook kleinere werkzaamheden als het plaatsen van camera’s, verlichting en hekwerken slokten veel tijd op.

De Beatrixsluis was in 1938 het eerste bouwwerk dat naar de toen piepjonge prinses werd vernoemd. Het is nog altijd de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland. Jaarlijks passeren er ruim 50.000 schepen. De sluis verbindt de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Omdat hij te klein werd, is een derde kolk geplaatst. Deze is groter en breder dan de andere twee, die de komende tijd een grondige renovatie zullen ondergaan. De totale kosten voor de derde kolk bedroegen ruim 220 miljoen euro.

Beelden van de feestelijke opening: