Het hipste nieuwjaarscadeau in Noord-Korea? Crystal Meth

Net als onder meer de Chinezen vieren ook de Noord-Koreanen deze maand het nieuwe jaar. Ze geven hun naasten echter niet zoals gebruikelijk thee, snoepjes of kleding cadeau, maar Crystal Meth.

De methamphetamine wordt in de meeste landen als levensgevaarlijk en extreem verslavend beschouwd, maar niet in het arme, geïsoleerde land van Kim Jong-un. Daar is het gebruik van Crystal Meth bijna net zo normaal als het roken van een sigaret. De meeste Noord-Koreanen zijn zich niet bewust van de verslavende en destructieve effecten van de drug.

“Meth werd in Noord-Korea tot voor kort beschouwd als een vrij normaal opwekkend middel, zoiets als extreem sterke Red Bull,” aldus expert Andrei Lankov van de Kookmin University in Seoul tegen The New York Times. Deze misvatting maakt duidelijk hoe sterk de risico’s van het middel er worden onderschat, zegt hij. Dat komt voornamelijk door onwetendheid over de gevaren van de drug.

In de jaren negentig begon de Noord-Koreaanse overheid zelf met het produceren van Crystal Meth. Het leverde de staat veel geld op. Het middel werd door de Koreanen gebruikt als alternatief voor goede medicijnen, die meestal niet voor handen waren. Een paar jaar geleden stopte de overheid grotendeels met de productie. Kleinere bedrijven namen het over. Zo blijven de drugs populair en worden ze dus veel uitgedeeld als nieuwjaarscadeautje. Crystal Meth is vooral geliefd onder arbeiders, die zo hun lange werkdagen wat draaglijker maken.

Bron(nen):   The New York Times