Er zijn enkele dingen waar iedereen overal ter wereld gelukkig van wordt

We zoeken geluk in verre reizen, in goede carrières, grote huizen of een overdaad aan hobby’s, maar of we het dan ook vinden, is nog maar zeer de vraag. Want echt geluk zit hem toch meestal in andere zaken, weet journaliste Helen Russell. Zes jaar lang reisde ze voor haar boek de wereld over om uit te zoeken wat geluk betekent in verschillende culturen. Haar conclusie? Iedereen is overal ter wereld op zoek naar geluk. De invulling is anders, maar er zijn een paar overkoepelende thema’s.

Een paar landen zijn haar het meest bijgebleven. Zo werd ze enthousiast van het Japanse Wabi-sabi. “De schoonheid van imperfectie. Eigenlijk draait het om het omhelzen van imperfectie.” Zweden en Brazilië waren ook inspirerend. “In Zweden leer je een time-out van je drukke leven te nemen. Even tot rust te komen, waarna je er weer volop tegen aankan. En de Brazilianen hebben het idee dat het oké is om verdrietig te zijn, als iets niet lukte zoals je het wilde. Ze vinden dat je alle emoties moet voelen, zowel de slechte als de goede”, aldus Russell in Metro.

Hoewel ieder land zo zijn eigen manieren heeft om gelukkig te zijn, zijn sommige dingen overal hetzelfde. “Er zijn wel universele dingen die je over de hele wereld ziet, die mensen gelukkig maken”, vertelt ze. “Tijd doorbrengen met familie en vrienden bijvoorbeeld. Buiten zijn, sociaal zijn, een balans vinden in werk en vrij zijn of het gevoel dat de wereld een goede plek is, dat heeft een grote impact.” Ook geld speelt een rol. “Daar kun je je geluk niet mee kopen, maar je hebt wel zeker geld nodig om van te kunnen leven.”

Bron(nen):   Metro