Britse professor: “Harry en Meghan, Afrika wil jullie niet”

Prins Harry en zijn vrouw Meghan overwegen mogelijk om enkele jaren in Afrika te gaan wonen na de geboorte van hun eerste kind. Ze zouden daar ‘goede werken’ kunnen verrichten en de banden tussen Afrika en het Verenigd Koninkrijk willen aanhalen. Maar Kehinde Andrews, sociologieprofessor aan de universiteit van Birmingham, laat weten dat het continent niet op hen zit te wachten.

“Helaas is de realiteit dat de enige traditie die het koppel omarmt die van de lange koloniale geschiedenis is van Groot-Brittannië in het algemeen en van de koninklijke familie in het bijzonder,” schrijft de deskundige, die het boek Back to Black: Retelling Black Radicalism for the 21st Century schreef, op de website van CNN. “Wat komen ze nu echt doen in Afrika,” vraagt hij zich af.

“In het verleden hebben de Britse royals de koloniën behandeld als hun persoonlijke speeltuin. Harry’s grootmoeder werd koningin terwijl ze op bezoek was in Nairobi, Kenia. Samen met haar man prins Philip bewonderde ze de wilde dieren. Maar het is waard op te merken dat Philip beroemd is vanwege de jacht. Hij heeft een trofee-collectie van meer dan 30.000 dieren, waaronder een tijger, krokodillen en wilde zwijnen.”

Andrews schrijft verder: “De rijkdom van de koninklijke familie, die hen het privilege geeft om een Afrikaanse bestemming naar gelieve uit te kiezen, is grotendeels gebouwd op de exploitatie van Afrika en andere voormalige koloniën. Het belangrijkste symbool daarvan zijn de juwelen die de monarchie bezit. De Cullinan-diamant is een van de grootste die ooit is gedolven.”

De wetenschapper vertelt tot besluit: “De waarheid is dat Groot-Brittannië zichzelf heeft verrijkt door middel van Afrika op een manier en in een mate die je niet voor mogelijk houdt. Dus als Harry en Meghan de stap maken dan vertegenwoordigen ze niet moderne multi-raciale koppels over de hele wereld, maar het koloniale instituut dat de Britse monarchie is.”

Bron(nen):   CNN