Hitte en branden teisteren Zuid-Frankrijk

Natuurbranden hebben in het zuiden van Frankrijk verscheidene huizen en honderden hectares land in de as gelegd. De vuurzee is onder meer te wijten aan de droogte en ongekend hoge temperaturen. Vooral het departement Gard werd getroffen. Tien gebouwen gingen er in vlammen op, een aantal werd compleet verwoest.

In het stadje Gallargues-le-Montueux werd vrijdag de hoogste temperatuur ooit gemeten in Frankrijk: 45,9 graden. Ongeveer 30 kilometer verderop brandde volgens de zender France Bleu zaterdag een terrein van 250 hectare af. Zo'n 700 brandweerlieden werden ingezet, vijftien van hen liepen een zonnesteek op. Ook een zestal politieagenten trof dat lot.

Volgens de Franse media werd in de gemeente Quissac een man gearresteerd wegens brandstichting. Hij zou een bekende zijn van de politie en eerder hebben toegeslagen. De onder-prefect van Gard zei tegen Franceinfo dat de verdachte naar een psychiatrische inrichting is gebracht.

In de Vaucluse kwam een fietser om het leven door de extreme hitte. Hij werd onwel tijdens een bergrit en overleed later in een ziekenhuis. Ook in Italië, Spanje en Duitsland hebben de zinderende weersomstandigheden dodelijke slachtoffers gemaakt.