Rome worstelt met stinkend afval

Uitpuilende vuilnisbakken en ratten die zich op straat tegoed doen aan afval zorgen in Rome voor een crisis. Het stinkende vuilnis trekt ongedierte en de gezondheidsautoriteiten hebben een "hygiëne-alarm" afgegeven.

De waarschuwing kan nog worden verhoogd naar een gezondheidsalarm, omdat zich ziektes kunnen verspreiden door de uitwerpselen van de insecten en het ongedierte dat op het rottende vuil afkomt. Op de afgedankte pizzadozen of restanten van een spaghetti-maal komen zeemeeuwen, ratten en zelfs wilde zwijnen af. Ook wolven zijn dichter bij de stad gezien dan normaal.

Rome spendeert bijna 600 euro per inwoner aan de afvalverwerking, maar mist een goede infrastructuur om het vuil af te voeren. Van de drie vuilnisbelten bij de Eeuwige Stad is er een gesloten en de andere twee werden onlangs getroffen door brand. Twee biologische vuilverwerkers zijn deels gesloten voor onderhoud.

De burgemeester van Rome en de president van de regio Lazio hebben de Italiaanse minister van Milieu verzekerd dat de afvalcrisis binnen twee weken wordt opgelost. Het Openbaar Ministerie is inmiddels met een onderzoek naar de afvalverwerking begonnen.