Waarom mensen zo van kamperen houden

De smoezelige douche delen met een aantal onbekenden, een luchtbed wat áltijd leegloopt en één enkel gaspitje om op te koken, maar ook: met je blote voeten in het warme gras, wakker worden met uitzicht op de bergen en heerlijk buiten leven. Kamperen, veel mensen houden ervan en daar is een aantal goede redenen voor.

Onthaasten
"Een van de belangrijkste redenen dat mensen graag kamperen is ontsnappen aan het stressvolle, werkende leven en allerlei taken die je in het dagelijks leven moet doen," ontdekte onderzoeker Bary Garst van de Clemson University in South Carolina. "Zonder de verantwoordelijkheden van werk, school en traditionele rollen, en zonder hun geordende leven, verplichtingen en sociale verwachtingen, zeggen kampeerders even helemaal los te komen."

Sociaal
Kampeerders voeren veel taken samen uit: tent opzetten, koken, afwassen een vuurtje maken, het samenwerken brengt mensen dichter bij elkaar. Garst: "Kamperen is een heel sociale bezigheid. Dat is een tweede belangrijke reden dat mensen van kamperen houden."

Buiten leven
Nederlanders leven mede door het klimaat veel binnen. Kamperen dwingt je om buiten te leven en veel mensen vinden dat erg prettig: wandelen, fietsen of zwemmen in de natuur is goed voor je. Diverse studies tonen aan dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor je zelfvertrouwen en humeur.

Goed slapen
Al na een paar dagen gaan kampeerders vroeger naar bed dan ze thuis zouden doen, blijkt uit onderzoek van de University of Colorado. Dat komt doordat ze minder worden blootgesteld aan kunstlicht en minder worden afgeleid door Netflix en andere verleidingen van het internet.

Gelukkiger
Kampeerders zijn gelukkiger en energieker dan niet-kampeerders. Ook zijn ze minder gestrest, gefrustreerd en verveeld dan mensen die nooit kamperen, zo toonden psychologen van de John Moores University in Liverpool al in 2011 aan.

Toch maar eens proberen dus, die tent.

Bron(nen):   Quest