Amerikanen zijn zieker, Engelsen gaan eerder dood

Samenleving
vrijdag, 05 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Amerikanen lijden vaker aan een chronische ziekte, maar Engelsen worden doorgaans minder oud. Daarom zijn er in Engeland minder chronisch zieke ouderen (55+). Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Amerikaanse National Institute on Aging en de Britse Economic and Social Research Council.
In termen van overleving zijn de Amerikanen dus beter af. Daaruit zou je kunnen concluderen dat het Amerikaanse zorgstelsel beter is dan het Engelse. Maar alles kent zijn prijs. Gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) tonen aan dat de USA twee keer zoveel geld uitgeeft aan de zorg voor ouderen dan Engeland.
Aanhangers van Obama's hervormingen bekritiseerden het Amerikaanse systeem: veel mensen zouden door de mazen van het net vallen en geen zorgverzekering hebben. Maar zodra mensen in de USA 65 zijn, komen ze in aanmerking voor Medicare, een door de overheid gerund zorgverzekeringsprogramma dat bijna 40 miljoen Amerikanen toegang biedt tot hoogwaardige medische zorg.
Ondertussen zet de Britse regering het mes in het National Health System, terwijl de langdurige zorg voor ouderen dringend hervormd moet worden.
Bron(nen): Reuters Health BMJ