Bent u toe aan een psycholoog?

Samenleving
door Admin
zondag, 11 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vooral in de Verenigde Staten zijn tv-programma's over 'in therapie gaan' erg populair en vandaag vraagt Sally Brampton zich in The Sunday Times af of we soms allemaal naar de psycoloog moeten.
Lange tijd meende ze dat het iets narcistisch heeft om in therapie te gaan, maar daar denkt ze nu heel anders over. Naar de therapeut gaan is een onderdeel van het op peil houden van je emotionele gezondheid, zo beweert ze.
Want op enig moment in je leven sta je oog in oog met een groot probleem dat onoplosbaar lijkt. Er is geen uitweg meer: opnieuw is je verhouding kapot gegaan, je kunt niet met moeder praten, er is sprake van onverklaarbare angsten of je hebt te kampen met verslavingen en je weet niet hoe je verder moet.
Tijd om met vrienden te praten? Misschien, maar vrienden durven zelden iets onpopulairs te zeggen. Terwijl de oplossing voor allerlei problemen toch echt totale (emotionele) eerlijkheid vraagt.
Zeker, niet iedereen wordt er beter van en ook niet iedere therapeut is goed in zijn werk, maar er zijn momenten in ieders leven dat iemand iets moet terugzeggen. En dan graag een geschoold iemand.
Hoogste tijd dat met het stigma dat rond therapie hangt, wordt afgerekend. Brampton zegt onomwonden: "Therapy — and finding the right therapist — has made my life happier, easier and more comfortable."
Bron(nen): The Sunday Times