Bericht uit het Griekse gekkenhuis

Samenleving
door Admin
woensdag, 08 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
U en ik hebben al veel kunnen lezen over Griekenland en de zorgelijke staat van de natie. Grote schulden, paniek op de beurzen, steun van EU en IMF, en wie weet nu weer op de goede weg. Zou het?
Vandaag publiceert Vanity Fair een bijzonder lange en reusachtig interessante reportage van Michael Lewis die het volgende deed: hij ging naar Griekenland, documenteerde zich goed, bleef er langere tijd, sprak met allerlei mensen en gaf zijn ogen goed de kost. Uitkomst: een ongelooflijk artikel over het huidige Griekenland. Het heet 'Beware of Greeks Bearing Bonds,' maar een betere titel was geweest: 'Uit het Griekse gekkenhuis.' Het is werkelijk adembenemend wat we te lezen krijgen: het land is zo georganiseerd dat bijna iedereen uit naam van de staat loopt te plunderen en zich geld toeëigent waar hij geen recht op heeft. Het is bijna niet te geloven - zo meldt de verbaasde verslaggever - dat 11 miljoen mensen zoveel geld van anderen kunnen opmaken.
Niet eerder was Lewis in een Derde Wereldland waar de voorzieningen zo mooi zijn. Een gemiddelde spoorwegambtenaar verdient zo'n 65.000 euro per jaar. De spoorwegen zijn zo duur en lijden zulke verliezen dat het goedkoper zou zijn als iedere passagier in een taxi door het land werd vervoerd.
Het Griekse onderwijssysteem levert mensen af die hoegenaamd niets kunnen, maar heeft 4 keer zoveel functionarissen in dienst als het Finse onderwijsstelsel dat de best opgeleide leerlingen aflevert. Wie 'zwaar' werk vericht - en dat zijn er velen - gaat op zijn 50ste met pensioen en als het om een vrouw gaat op haar 50ste. Lewis hoorde van meerdere getuigen dat verpleegsters en dokters aan het eind van de werkdag ziekenhuizen verlaten met allerlei spullen die niet van hen zijn  - men plundert in het wilde weg.
Wat Lewis schrijft is allemaal even verschrikkelijk of misschien moet je wel zeggen: verschrikkelijk geestig, want goed stelen blijft natuurlijk een kunst.
Welingelichte Kringen vermoedt dat, als een dergelijk artikel vlak voor de Europese verkiezingen in Nederlandse kranten zou worden afgedrukt, anti-Europese partijen als SP en PVV in 1 klap een meerderheid van kiezers achter zich zouden krijgen. En ook al zijn er voorlopig geen verkiezingen voor het Europese Parlement, we raden u toch aan kennis te nemen van dit meesterwerkje.
Bron(nen): Vanity Fair