'Boko Haram is bijna verslagen in Nigeria'

Samenleving
door anp
donderdag, 24 december 2015 om 5:14
boko haram is bijna verslagen in nigeria1450930573
Het Nigeriaanse leger heeft terreurgroep Boko Haram in Nigeria bijna volledig verslagen. Dat stelt de president van het land tegenover de BBC. ,,Ik denk dat we, technisch gezien, de oorlog hebben gewonnen'', zegt Muhammadu Buhari. Volgens hem is Boko Haram niet meer in staat om aanvallen uit te voeren op veiligheidstroepen of bevolkingscentra. Buhari heeft het leger tot het einde van de maand gegeven om de islamitische groepering helemaal uit te schakelen.
Boko Haram zou alleen nog voet aan de grond hebben in de staat Borno, waar Boko Haram in 2002 werd opgericht. Sinds 2009 pleegt de groepering aanslagen.
De uitspraken van Buhari worden in twijfel getrokken door tegenstanders van de regering. Die stellen dat de president een te rooskleurig beeld schetst en dat elke keer wanneer het leger verklaarde dat Boko Haram was verslagen, de groepering in stilte weer is opgebouwd.
Boko Haram heeft in Nigeria duizenden mensen gedood en honderden ontvoerd, onder wie schoolkinderen. De terreurgroep is ook in buurlanden actief.