Californie: gevangenissen puilen uit

Samenleving
door Admin
zaterdag, 19 september 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californie, is met een plan gekomen om de overbevolkte gevangenissen in zijn staat ietwat te ontlasten. Het voorziet in de vrijlating van 40.000 gevangenen , maar of dat allemaal doorgaat is zeer de vraag.
In de Golden State zitten 150.000 man achter de tralies. Op korte termijn (2 jaar) wil Schwarzenegger 18.000 vrijlaten door gevangenen naar andere staten te sturen, waar ze volgens hem horen en door soepeler regels in te voeren met strafvermindering als gevolg. Vooral dat laatste ligt gevoelig.
Daarnaast heeft hij beloofd nieuwe gevangenissen te bouwen omdat in de huidige onderkomens sprake is van enorme overbevolking - met allerlei vormen van geweld als gevolg.
Schwarzenegger heeft erg veel haast en ziet graag dat de komende 2 weken de wetten in zijn staat veranderen, zodat alles kan gaan zoals hij wil. Dat zien sommige juristen een tikkeltje anders en het is niet denkbeeldig dat zich hier een lang gevecht gaat ontspinnen tot aan de Supreme Court toe.
Geen enkele Amerikaanse staat telt zoveel gevangenen als Californie, maar dat neemt niet weg dat in de VS zeer veel mensen opgesloten zitten - en vaak voor lange tijd.
Enkele jaren geleden vertelde een collega die in New York woonde hoe hij 's nachts de meest mooie vrouwen alleen op straat zag staan, wachtend op bus of metro om naar huis te gaan.
Hoe kan dat, vroeg ik, worden die niet lastig gevallen of verkracht?
Geen sprake van, antwoordde hij, de mannen die zoiets van plan zijn, zitten allang achter de tralies.