De jacht op de homo

Samenleving
door Admin
zaterdag, 29 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het is niet fijn om homo te zijn. Ja, in een enkel buurland waar mensen dol zijn op minderheden en waar zigeuners, immigranten, gehandicapten en bijstandsmoeders kunnen rekenen op extra support. Maar verder heb je de grote boze buitenwereld en daar gaat het heel anders toe. In circa 80 landen wordt de seksuele omgang tussen mannen zwaar bestraft, zo schrijft The Economist. Deels is dit een koloniale erfenis, nog altijd bestaand in wat ooit het grote Britse wereldrijk was. Maar meermalen worden die oude regels nog strenger gemaakt. In landen als Burundi en Oeganda bijvoorbeeld treedt men hard op tegen mannen die van mannen houden. In het laatste land staat er zelfs de doodstraf op als een man seks heeft met een seksegenoot en als hij hiv heeft.
Ook in Zimbabwe is de oude Mugabe uiterst strijdbaar als het erom gaat homo's te koeieneren, een mensensoort die volgens de president nog minder waard is dan honden en varkens. Dikwijls wordt homofilie gezien als een oude koloniale erfenis die net als het kolonalisme moet worden uitgeroeid.
The Economist biedt een fiks kader met een rij landen waar de homo een warm onthaal wacht: Iran, Nigeria, Afghanistan, Oeganda, Malawi, Jamiaca en vele andere tropische oorden. Brrrr. 
Bron(nen): The Economist