De man die zijn eigen kathedraal bouwde

Samenleving
door Admin
donderdag, 01 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Justo Gallego, 85, heeft in 50 jaar tijd eigenhandig een kathedraal gebouwd. Vele tientallen jaren viel het de mensen om hem heen nauwelijks op dat hij als een bezetene stenen en andere bouwmaterialen verzamelde. Totdat zijn zelfgebouwde kathedraal verrees in de buurt van Madrid, zo'n 20 kilometer ten oosten van de Spaanse hoofdstad. The Times ging bij hem op bezoek en noteert dat Don Justo, zoals hij wordt genoemd, zelf ook enigszins ondersteboven is van zijn megaproject. Het feit dat hij geen architect is, was geen reden een tempel te bouwen die 60 meter hoog is op het centrale punt.
Zelf beweert hij dat zijn magnum opus het resultaat is van een blind vertrouwen, een zelfopofferende geste richting de Heilige Moeder Maria. Nu zijn bouwwerk voltooiing nadert en inmiddels hoog uitsteekt boven de omliggende gebouwen, is het een bezienswaardigheid geworden. Ook daarom deed de burgemeester van Mejorada Del Campo weleens een oogje dicht als het ging om zaken als bouwtekeningen en vergunningen. Gallego werkt gewoon iedere dag aan zijn bouwwerk, de zondag uitgezonderd. Er zijn mensen die hem helpen en daarna ook weer verrtrekken, zodat het maar de vraag is of zijn kathedraal wel afkomt voor hij op zal gaan naar het Hemelse Rijk. Onwillekeurig gaan hierbij de gedachten uit naar de Spaanse bouwmeester Gaudi - ook bekend van zijn onaffe bouwwerken - maar op een dergelijke vergelijking zit Gallego niet te wachten.
Wel zijn de werkzaamheden dermate gevorderd dat de bezoeker het torengedeelte kan beklimmen en vandaar uit  een wijds uitzicht heeft. Over het steeds meer seculiere Spanje waar God en de katholieke kerk snel aan betekenis verliezen.
Bron(nen): The Times