De voetbaloorlog

Samenleving
door Admin
vrijdag, 20 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Nadat het Franse voetbalteam een beslissende wedstrijd tegen Ierland voor de WK-kwalificatie heeft gewonnen dankzij de 'handbal' van Thierry Henry, is de kwestie nu op het hoogste politieke niveau een issue.
Volgens The Times is de Franse premier François Fillon gaan opspelen, toen de Brian Cowen - premier van Ierland - te kennen gaf dat hij het overspelen van de match wil bespreken met president Sarkozy. Volgens Fillon dienen de overheden hier buiten te blijven en is dit een zaak van de Fifa, de wereldvoetbalbond.
Naar het schijnt heeft het Franse publiek zich afgekeerd van het nationale voetbalelftal, een unieke gebeurtenis. Want nog nooit is laakbaar gedrag van Franse sporters een reden geweest om ze af te vallen als hiermee winst kon worden behaald. Het woord 'sportief' is in Frankrijk van geen enkele betekenis en reken erop dat 'les Bleus' straks in Zuid-Afrika als vanouds worden toegejuicht.
Anderzijds wordt in Ierland gezegd dat de economie een goede impuls zou krijgen als Ierland alsnog naar de WK in Zuid-Afrika kan gaan. Ook de Ierse vertegenwoordiger van de samenwerkende kruideniers heeft zich in deze zin uitgelaten.
Op allerlei maneren - ook op radio en tv - wordt de Ierse onvrede verwoordt en de emoties lopen hoog op.
Algehele mobilisatie van de strijdkrachten is nog niet afgekondigd - voor de rest is het land in opperste staat van paraatheid.
Bron(nen): The Times