Een op drie mannen steekt geen poot uit bij het kerstdiner

Samenleving
dinsdag, 07 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het goede voorbeeld van Jamie Oliver en Gordon Ramsay mag niet baten. Meer dan een derde van de mannen komt niet in de keuken bij de voorbereiding van het kerstdiner. Velen zeggen dat hun partner liever alleen voor het diner zorgt, maar de helft van de vrouwen wil liever wat hulp. Vaak voelen mannen zich niet zelfzeker genoeg om een feestmaal te bereiden. Eerdere mislukkingen, negatieve commentaren van hun partner en te ingewikkelde recepten schrikken hen af.
Hoewel mannen minder vaak het eten bereiden op feestdagen, genieten ze meer van het resultaat dan vrouwen. Twee keer zoveel mannen als vrouwen eten het eindresultaat met plezier op. Uit een onderzoek van de Universiteit van Hull blijkt dat het feit dat mannen weinig doen niet door luiheid komt, maar door een gebrek aan zelfvertrouwen dat al op jonge leeftijd ontstaat. Honey Lancaster-James, TV- en media-psycholoog, besloot dit na de analyse van videobeelden van tv-koks zoals Jamie Oliver en Delia Smit. Zij ontdekte drie belangrijke verschillen wat koken betreft:
  • Mannen zijn minder zelfzeker en voelen zich minder op hun gemak in de keuken. Ze gebruiken meer geruststellende taal en ze zien de keuken onbewust als vrouwenterrein;
  • Vrouwen vinden koken een sensuele ervaring en zien het als een manier om anderen te plezieren, mannen zien het als een prestatie en een activiteit waarmee ze kunnen imponeren;
  • Vrouwen meten meer af bij het koken, mannen doen alles 'bij benadering'.
Lancaster-James: 'Psychologisch gezien bekijken vrouwen en mannen koken heel anders. Ze hebben andere beweegredenen en praten over voeding op hun eigen manier. Als we mannen willen aanmoedigen om te koken, dan is het belangrijk dat er duidelijke recepten komen die hen meer aanspreken. Het is niet zo dat mannen niet willen koken, ze hebben gewoon een steuntje in de rug nodig'.
Bron(nen): Daily Mail