FC Twente blijft in eredivisie voetballen

Samenleving
door anp
vrijdag, 17 juni 2016 om 14:17
fc twente blijft in eredivisie voetballen1466167928
FC Twente blijft in de eredivisie. De club heeft vrijdag gelijk gekregen van de beroepscommissie licentiezaken van de KNVB. Daardoor blijft de kampioen van 2010 in de eredivisie. De club krijgt wel een boete van 181.000 euro opgelegd.
De Graafschap degradeert daardoor naar de eerste divisie. De club uit Doetinchem verloor de play-offs voor promotie en degradatie, maar zou FC Twente vervangen in de eredivisie. De uitspraak van de beroepscommissie is definitief, meldt de KNVB.
De licentiecommissie van de KNVB ontnam FC Twente onlangs de licentie betaald voetbal wegens financieel wanbeleid en gesjoemel met transfers en wilde de club in het nieuwe seizoen in de eerste divisie laten spelen. FC Twente legde zich niet neer bij die straf en stapte naar de beroepscommissie en de rechter.
De rechtbank in Utrecht stelde de club vorige week in het ongelijk. De beroepscommissie oordeelde anders en vond dat de licentiecommissie december vorig jaar de indruk heeft gewekt dat FC Twente de licentie zou behouden als de club schoon schip zou maken. FC Twente zou zo het gevoel hebben gekregen dat de overtredingen die het daarna meldde niet meer zouden worden meegenomen bij de beoordeling over een nieuwe licentie. De licentiecommissie deed dat wel.
In december 2015 besloot de licentiecommissie dat FC Twente de licentie alleen kon behouden indien er volledig afgerekend werd met het verleden. In de maanden daarna volgde er meer belastende informatie uit dat verleden. De conclusie van de beroepscommissie is dat FC Twente na het besluit van december volledig schoon schip maakte en dat de opgedoken belastende informatie daar een gevolg van is. Om die reden weegt de beroepscommissie die overtredingen niet mee in de afweging of FC Twente wel of niet de licentie mag behouden.
Wel bestraft de beroepscommissie vier overtredingen die tussen december en mei aan het licht kwamen met een boete. Gezien de ernst en het repeterende karakter van de begane overtredingen besloot de beroepscommissie voor elke overtreding de hoogst mogelijke boete van 45.250 euro op te leggen. Dit resulteert in een boete van in totaal 181.000 euro.
FC Twente begint het seizoen in de eredivisie op 6 augustus met een thuiswedstrijd tegen Excelsior. De Graafschap speelt een dag eerder in de eerste divisie tegen Eindhoven.