Gij zult niet eten

Samenleving
door Admin
zaterdag, 07 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Zweden komt op levensmiddelen te staan wat de productie ervan heeft gekost. Nee, niet in de winkel, maar aan de natuur; welke schade aan de natuur (ook wel milieu geheten) is berokkend om dit levensmiddel te produceren.
Als eerste Europees land wil Zweden zo de strijd tegen de opwarming van de aarde steunen. Want de bedoeling is dat mensen in Zweden hun eetgewoonten gaan afstemmen op de nu beschikbare gegevens. Der Spiegel geeft qua warme maaltijd alvast het best denkbare Zweedse menu door: kip met aardappelen en gemengde bessen als toetje.
Lange tijd hebben Westeuropese overheden gehamerd op zaken als kleinere auto's (en dus meer belasting op grote wagens) en verlichting (weg met de gloeilamp), waarbij het eten een beetje links bleef liggen. En dat terwijl - aldus sommig experts - 20 tot 30 procent van de 'omgevingsschade' wordt veroorzaakt door wat mensen eten en drinken.
Opmerkelijk: volgens Der Spiegel zijn het de producenten van eetwaren, en de ketens van winkels en fastfoodbedrijven die hiermee de handen ineen hebben geslagen. Zonder dwang van bovenaf kwamen deze brave Zweden tot het initiatief om overal een 'Co2-kenteken' op te plakken.
Bovenaan de zwarte lijst staan vlees en melkproducten. Met het eten van havervlokken daarentegen, zit u helemaal goed.
Bron(nen): Der Spiegel