Groepsimmuniteit Zweden valt zwaar tegen

Samenleving
vrijdag, 22 mei 2020 om 11:30
welingelichtekringen header 1
Veel meer coronadoden dan omringende landen, net zoveel economische krimp en nu ook nog geen groepsimmuniteit, Zweden is met zijn eigenzinnige aanpak de grote verliezer in de coronacrisis. Het land dacht dat zeker een kwart van de inwoners van Stockholm het coronavirus gehad zou hebben, het blijkt slechts iets meer dan 7 procent te zijn.
De Zweedse wiskundige Tom Britton van de universiteit van Stockholm zei onlangs dat als 40 tot 45 procent van de mensen het virus zou hebben gehad, er al een behoorlijke mate van groepsimmuniteit zou zijn. Tegen midden juni zou Stockholm volgens zijn schattingen dat percentage bereiken.
Maar dat valt dus zwaar tegen. Amper 7,3 procent van de inwoners van Stockholm had eind april antistoffen opgebouwd tegen het coronavirus. Dat cijfer, afkomstig uit een onderzoek van de Zweedse gezondheidsdienst, ligt niet veel hoger dan in andere landen.
“Ofwel betekent dit dat de berekeningen van de dienst en van mezelf helemaal verkeerd zijn, wat mogelijk is, maar als dat het geval is, is het verrassend dat ze zó verkeerd zijn”, zegt Britton in de krant Dagens Nyheter. “Ofwel zijn er meer mensen besmet dan dat er antilichamen ontwikkelden.”
Hoe dan ook, hoeft Zweden voorlopig niet te rekenen op groepsimmuniteit.