Groeten uit Cluj

Samenleving
door Admin
donderdag, 21 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het vele asfalt herinnert aan het plan om hier een van de grootste industriegebieden van Oost-Europa van te maken. Het begon allemaal goed, want telefoongigant Nokia besloot zich er te vestigen. Veel Roemenen rekenden zich al rijk; wie weet wat er verder nog zou komen. Maar het bleef bij Nokia – en tussen het asfalt schiet het onkruid nu omhoog.
Cluj ligt in het noorden van Roemenië, in Transsylvanië en niet ver van de Oekraine. Het was altijd een grauwe stad met zo’n 300.000 inwoners waar nooit veel te beleven was. Tot het idee ontstond hier een hightech-centrum te maken – een plek waar fabrieken en laboratoria moesten komen en producten vanuit Cluj de hele wereld over zouden gaan.
Wat ook hielp was dat Cluj met z’n universiteit ieder jaar hele goede studenten afleverde, klaar om deel uit te maken van de mondiale economie. Goed personeel, en nog goedkoop ook.
Toen kwam Nokia en begon het grote speculeren. Was UPS in aantocht? En zou General Motors niet ook naar Roemenië komen? En Mercedes Benz? En allerlei toeleveringsbedrijven voor Nokia?
In afwachting van zoveel voorspoed onderging de stad zelf alvast een verjongingskuur. Her en der kwamen de bouwkranen en ontstonden er nieuwe flats. Veel oude huizen werden opgeknapt en van hun grauwsluier ontdaan. Maar wat er ook veranderde, nieuwe bedrijven lieten zich behalve Nokia niet zien.
“De kredietcrisis heeft ons vol geraakt,” zeggen de mensen nu. Allerlei bedrijfjes gaan failliet en de werkloosheid neemt weer schrikbarend toe. Niet iedereen wil nog wachten op mogelijke bedrijvigheid in de industriesteppe. Wie zegt dat er ooit nog iets van komt? En de vierhonderd euro per maand die je hier mogelijk kunt verdienen is eigenlijk niks vergeleken met een baan in het buitenland. Veel goed-opgeleide Roemenen gaan liever de grens over.
Inmiddels heeft Cluj de nieuwe firma’s – als ze zich al laten zien – geen extraatjes meer te bieden. Met de aanleg van nieuwe wegen en bruggen is het budget er wel doorheen gedraaid. Ook van de staat valt niets te verwachten, want Roemenië zit inmiddels diep in de schulden.
In Cluj dachten ze dat met de komst van Nokia een nieuwe tijd begon. Maar met de komst van Nokia was de nieuwe tijd alweer voorbij.