'Ik ben een huurmoordenaar en jij, Joran, een psychoot

Samenleving
donderdag, 17 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Joran in de taxi in Peru op weg naar Chili heet de youtube bijdrage van Guido Weijers aan de heisa rond Joran. Te vinden onder link 2 en erg geestig. Toen huurmordenaar  Alejandro ‘Payaso’ Trujillo Ospina zag dat zijn nieuwe buurman in de gevangenis in Lima Joran van der Sloot was zei het ter verwelkoming: 'ik ben een huurmoordenaar en jij een psychoot’, schrijft De Volkskrant. Joran zit in een vleugel waar het relatief goed toeven is. Van der Sloot eet inmiddels  en heeft vriendschap gesloten met Trujillo Ospina. Ze praten en kaarten met elkaar, en maken zelfs grappen. De Peruaanse autoriteiten moeten in de zaak rond Joran van der Sloot twee fronten tevreden zien te houden: een op wraak belust binnenland en een op mensenrechten alert buitenland. Vandaar de paradox van een relatief comfortabele cel voor de van moord beschuldigde Nederlander en absolute vertrapping van diens privacyrechten.
‘De Peruaanse staat is in de Van der Sloot-kwestie bezig met een delicaat evenwichtsnummer’, zegt Antonio Pérez, strafrechtspecialist in Lima. ‘ Stephany Flores was geen anonieme burger, maar lid van een prominente Peruaanse familie. Daarom willen de autoriteiten via de media laten zien dat ze er bovenop zitten.’ Zijn privéleven wordt binnenstebuiten gekeerd en nieuws- en actualiteitenprogramma’s duiden de Nederlander steevast aan als ‘moordende playboy’, ‘ongeneeslijke oplichter’, ‘gevaarlijke psychopaat’ en ‘vals spelende pokeraar’. Maar volgens Pérez willen de politie en de magistraten tegelijkertijd voorkomen dat de situatie van Van der Sloot aanleiding geeft tot felle internationale kritiek op het Peruaanse gevangeniswezen in het algemeen.
Joran heeft een cel voor zichzelf van drie bij tweeënhalve meter. Hij krijgt hetzelfde eten als de gevangenisdirecteur en de cipiers. Zijn buren zijn een van drugshandel verdachte burgemeester en de Colombiaanse huurmoordenaar Trujillo, beschuldigd van moord op de Peruaanse zakenvrouw Myriam Fefer.
Maar op den duur moet hij leven zoals alle andere gevangenen: "Een speciale, beschermende behandeling is alleen weggelegd voor kinderverkrachters en mensen die zich slecht kunnen verweren tegen hun medegevangenen,'' zegt de directeur in een interview met SBS6. ,,Joran is jong en sterk en zal zichzelf moeten beschermen.''
Lees verder in De Volkskrant