'Kidnappers Foley wilden gevangenenruil'

Samenleving
door anp
vrijdag, 22 augustus 2014 om 5:43
kidnappers foley wilden gevangenenruil1408679299
De ontvoerders van journalist James Foley waren naar eigen zeggen bereid hun Amerikaanse gijzelaars te ruilen tegen islamitische gevangenen. Dat schreven de kidnappers aan de familie van Foley, berichtte nieuwswebsite Globalpost, waar de journalist voor werkte.
De ontvoerders stelden in de laatste e-mail aan de familie dat ze ,,veel kansen'' hebben geboden om te onderhandelen over de vrijlating van de gegijzelde Amerikanen, bijvoorbeeld door losgeld te betalen. ,,We hebben ook aangeboden gevangenen te ruilen om moslims vrij te krijgen die momenteel bij jullie vastzitten, zoals onze zuster Aafia Siddiqui'', schreven ze in de mail, die door Globalpost online is gezet.
De Pakistaanse wetenschapper Siddiqui werd in 2010 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot 86 jaar cel. De vrouw zou in Afghanistan hebben geprobeerd Amerikaanse militairen te doden. Het leverde de wetenschapper de bijnaam 'Lady Qaeda' op.
Volgens de kidnappers hebben de Amerikaanse luchtaanvallen in Irak het lot van Foley bezegeld. ,,Jullie sparen onze zwakkeren, ouderen, vrouwen en kinderen niet, dus we sparen die van jullie evenmin'', klinkt het dreigend. De e-mail besluit met de aankondiging dat de journalist ter dood zal worden gebracht.