Kwart Europeanen vindt seks bij een nee oké

Samenleving
door anp
donderdag, 24 november 2016 om 14:12
kwart europeanen vindt seks bij een nee oke1479993611
Een op de vier Europeanen vindt dat seks zonder toestemming verdedigbaar is als de vrouw dronken is, of provocerend gekleed, niet heel duidelijk nee zegt of zich niet verzet. Dat zei EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) donderdag in Brussel bij de lancering van een campagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen.
De cijfers komen uit het jongste rapport van Eurobarometer. Een op de drie ondervraagde vrouwen zegt na haar vijftiende fysiek of psychisch seksueel geweld te hebben ondervonden. Dat geldt zowel voor binnen als buiten de huiselijke kring. Een op de twintig vrouwen is slachtoffer van verkrachting.
20 procent van de Europeanen denkt echter dat vrouwen vaak misbruik of verkrachting verzinnen of overdrijven. ,,Dat moet allemaal stoppen. Genoeg is genoeg,” aldus de Europese Commissie in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, vrijdag.
De EU-campagne, waarvoor 10 miljoen euro is uitgetrokken, duurt een jaar. Jourova spoort slachtoffers aan altijd aangifte te doen.