Oorlog in de Lubéron

Samenleving
door Admin
maandag, 14 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wie veel geld heeft, kan zich een huisje permitteren in de Lubéron - een deel van de Franse Provence. Omdat het er erg mooi is en de jetset allang heeft begrepen dat je hier moet zijn, gingen de prijzen er de afgelopen 15 jaar kaarsrecht omhoog.
Ridley Scott, vermaard filmregisseur, behoort tot de gelukkigen die er een deel van het jaar verblijven. Met filmhits als Alien, Blade Runner and Gladiator heeft hij goed geboerd en dan komt het moment dat de Luberon zich voor je openstelt. In het plaatsje Oppède heeft hij een onderkomen, niet ver van acteur John Malkovich, modekoning Pierre Cardin en schrijver Peter Mayle die fortuin maakte met zijn boeken over... de Provence. Of Ridley Scott zich ooit verdiepte in de vele boeken die over de Provence zijn verschenen is de vraag, want hij is in een uitzichtloze strijd verwikkeld met zijn buurman die kippen houdt. Waarbij Scott de mening is toegedaan dat - als je naar de rechter loopt - het recht zijn beloop zal hebben. Deze zienswijze wordt niet door de historie gestaafd.
Op en rond het onderkomen van Scott fladderen de kippen rond dat het een lieve aard heeft en uiteraard is de stank niet te harden. Terwijl Scott naar de rechter liep werd de kippenfarm alsmaar groter. Tot Scott's grote ergernis, maar de buurman zegt dat hij niet moet zeuren. Het is geen ansichtkaart waar hij woont en sommige mensen moeten gewoon werken voor de kost. Scott's laatste rechtszaak is gericht tegen nieuwe uitbreiding van het kippenimperium en de burgemeester van Oppède heeft zich al openlijk uitgeproken voor de lokale ondernemer. Dit is dus een hopeloze strijd.
Welingelichte Kringen raadt de geplaagde cineast een al wat oudere Franse film aan, Jean de Florette (naar een boek van Marcel Pagnol). Het handelt over mensen die in de Provence komen wonen en er alles aan doen daar tussen de lokalen op de been te blijven.
De eerste pogingen zijn hoopgevend, maar de afloop is verschrikkelijk.
Bron(nen): The Times