Over de Alpen

Samenleving
door Admin
woensdag, 11 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zwitserse treinkaartjes zijn meestal zo duur dat je aan het loket nooit het gevoel krijgt dat de overheid jouw treinreis subsidieert. Als je buitenlander bent tenminste. Want de Zwitser een loket verder die zijn 'Schweizpass' laat zien, krijgt fikse korting. Maar niet geklaagd, want treinreizen door Zwitserland zijn vaak adembenemend en daar is nu een nieuwe sensatie aan toegevoegd. Na een stilstand van 29 jaar is de 'Gletcherbahn' weer open die over de Furka voert.
De Furkapas is een doorgang tussen de kantons Wallis en Uri, en ligt op een hoogte van 2.431 meter. Van november tot mei is de pas doorgaans gesloten en ook de trein kan niet meer dan 5 maanden per jaar rijden. Daarna moeten in het voorjaar tonnen sneeuw van de rails worden geruimd alvorens de reis kan worden hervat. Toen de trein niet langer over de pas ging was er sprake van de hele spoorverbinding af te breken, maar dat hebben spoorwegfanaten weten te voorkomen. Jarenlang is er door vrijwilligers gewerkt aan een herstart van de oude treinverbinding en nu is het zo ver. Dankzij de inzet van liefhebbers en dankzij particuliere fondsen.
Er wordt met oud materieel gereden en de speurtocht is nog gaande naar de sterkste locs die ooit zijn gemaakt, de trekpaarden van de Schweizerischen Lokomotiv- und Maschinenfabrik Winterthur, gebouwd in 1920. Het zal er allemaal wel verschrikkelijk oubollig uitzien. Maar toch is het mooi.