PKK-leider: Turkije beschermt IS

Samenleving
door anp
maandag, 10 augustus 2015 om 5:33
pkk leider turkije beschermt is1439178727
Turkije probeert terreurgroep Islamitische Staat (IS) te beschermen door de Koerden aan te vallen. Dat heeft Cemil Bayik, medeoprichter van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), tegen de BBC gezegd. Volgens hem wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat IS successen boekt om te voorkomen dat de Koerden dat doen.
De beschuldigingen zijn een reactie op de aanvallen die de Turkse luchtmacht uitvoert op stellingen van de PKK in Noord-Irak. De aanvallen vielen samen met de eerste Turkse luchtaanvallen op IS in Syrië.
,,De Turken beweren dat ze vechten tegen IS, maar eigenlijk zijn ze aan het strijden tegen de PKK", aldus Bayik. ,,Dat doen ze om de strijd van de Koerden van de PKK tegen IS te beperken. Turkije beschermt IS". Volgens de medeoprichter van de PKK zijn onderhandelingen de enige oplossing om het conflict met de Koerden te stoppen.
Het geweld tussen de PKK en de Turkse regering is vorige maand na een jarenlange wapenstilstand weer opgelaaid. De Turkse luchtmacht heeft met aanvallen op de PKK-stellingen al 390 PKK-strijders gedood.