Prijswinnende Iraanse filmmaker moet zes jaar celstraf uitzitten

Samenleving
door anp
dinsdag, 19 juli 2022 om 9:58
prijswinnende iraanse filmmaker moet zes jaar celstraf uitzitten1658217857
De Iraanse filmmaker Jafar Panahi die vorige week werd opgepakt in Teheran moet de zes jaar celstraf waartoe hij in 2010 werd veroordeeld uitzitten. Hij is naar de Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad gebracht, zei een justitiewoordvoerder dinsdag.
De 62-jarige Panahi werd gearresteerd toen hij naar Teheran ging voor een rechtszaak van zijn collega Mohammad Rasoulof. Die werd eerder deze maand opgepakt, evenals cineast Mostafa al-Ahmad. Panahi won in 2015 de Gouden Beer op het festival van Berlijn, Rasoulof in 2020. Beiden zijn sinds jaren verbonden aan het International Film Festival Rotterdam (IFFR).
Rasoulof werd aangehouden voor drie gevallen van opruiing tegen de staat rond zijn film The Man of Integrity en kan wellicht op meer aanklachten rekenen. Zowel hij als Panahi werd eind 2010 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege "het maken van propaganda tegen de Islamitische Republiek". Rasoulofs veroordeling werd in 2011 teruggebracht tot een jaar, die van Panahi bleef staan op zes jaar.