Rutte: grote communicatiefouten inzake Keizer

Samenleving
door anp
vrijdag, 19 mei 2017 om 21:50
rutte grote communicatiefouten inzake keizer1495223531
De communicatie bij de VVD in de affaire-Keizer verdiende ,,geen schoonheidsprijs''. Er zijn ,,grote fouten gemaakt''. VVD-leider Mark Rutte zei dat vrijdag tijdens een VVD-congres in Arnhem. Hij sprak nogmaals zijn waardering uit voor de eerder deze week afgetreden partijvoorzitter Henry Keizer.
Keizer raakte in opspraak toen uit onderzoek van onderzoeksplatform Follow the Money bleek dat hij als begrafenisondernemer voor een prikje eigenaar was geworden van een groot crematiebedrijf, waarbij hij bovendien dubbele petten droeg. Hij legde zijn functie neer om de partij niet verder in diskrediet te brengen. Rutte prees Keizer als iemand die zich ,,met hart en ziel'' aan het partijvoorzitterschap wijdde en een grote reorganisatie doorvoerde. ,,Hij heeft heel veel voor de partij gedaan''.
Toen de onthullingen over zijn zakelijke praktijken naar buiten kwamen zei Keizer eerst dat er niets aan de hand was, gaf daarop een toelichting op een persconferentie waar Follow the Money niet welkom was en vroeg vervolgens de integriteitscommissie van de VVD om een onderzoek te starten. Hij legde zijn functie eerst tijdelijk en daarna definitief neer. Rutte en de rest van de VVD-top bleven eerst achter hem staan en verklaarden na zijn opstappen dat ze dat besluit respecteerden. De integriteitscommissie van de VVD heeft inmiddels haar onderzoek naar Keizer opgeschort.
Extra pijnlijk
Diverse VVD-politici zijn de afgelopen jaren al in opspraak geraakt door integriteitskwesties, zoals de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey. Een paar jaar terug besloot de partij de integriteitsregels aan te scherpen. Volgens Rutte is de gang van zaken rond Keizer daarom ,,extra pijnlijk''. Hij onderstreepte dat VVD'ers zich aan wetten, regels, normen en waarden moeten houden, maar ook dat iemand pas schuldig is als dat is bewezen. ,,Die principes moeten overeind blijven.''
Zaterdag gaat het VVD-congres verder. De leden buigen zich dan onder meer over de procedure voor het kiezen van een nieuwe voorzitter. Vicevoorzitter Eric Wetzels gaat Keizer tijdelijk vervangen.