Spaanse agent krijgt 15 maanden cel voor nepnieuws op Twitter

Samenleving
door anp
dinsdag, 08 november 2022 om 18:44
spaanse agent krijgt 15 maanden cel voor nepnieuws op twitter1667930179
Een Spaanse agent die een video met nepnieuws op Twitter plaatste om een ​​migrant van geweld te beschuldigen, is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf. Het gaat om een van de eerste gevallen van het verspreiden van nepinformatie die in Spanje voor de rechter is gebracht. De man beweerde beelden van een Marokkaanse verkrachter in Spanje te tonen, maar het waren opnames uit China.
De man kreeg ook een boete van 1620 euro. Omdat het een eerste veroordeling is, hoeft hij mogelijk niet de cel in. De veroordeelde werkt bij de Spaanse marechaussee, de Guardia Civil, die hem ook nog wil straffen.
De agent, die al meerdere racistische en xenofobe berichten had gepubliceerd, plaatste in 2019 een video op Twitter waarin een man een vrouw sloeg en schopte tot ze bewusteloos was. Hij had de video vergezeld van een tekst in het Spaans: hier heb je een Marokkaanse niet-begeleide minderjarige migrant uit Canet de Mar (een stad in Catalonië) "aan wie we geld zullen geven tot hij 23 jaar is". Hij beweerde ook dat de aanvaller het slachtoffer had verkracht en dat de media deze informatie niet hadden gemeld.
Justitie verwijt de agent "duidelijke minachting voor de waarheid" met het doel alleenstaande minderjarigen uit andere landen over één kam te scheren en onterecht te belasteren.