Terreuractie Garissa tegen christenen gericht

Samenleving
door anp
donderdag, 02 april 2015 om 14:59
terreuractie garissa tegen christenen gericht1427988067
De aanval van al-Shabaabstrijders op een universiteit in de Keniaanse stad Garissa waarbij zeker zeventien mensen werden gedood, lijkt vooral gericht op christelijke studenten. Leerlingen die islamitische verzen konden opzeggen, werden ongemoeid gelaten maar mensen die dat niet konden werden zonder pardon met kogels doorzeefd. Dat zeggen ooggetuigen tegen de Keniaanse nieuwszender News24.
De lichamen van gedode studenten vertoonden veel kogelwonden, soms wel tien. Experts maken daaruit op dat de aanvallers in het wilde weg op rennende mensen hebben geschoten totdat die niet meer bewogen. Tientallen mensen raakten gewond, de meesten van hen hebben schotwonden. Sommigen zijn naar de hoofdstad Nairobi overgevlogen voor behandeling.
De aanval op de campus van de universiteit begon donderdagochtend vroeg. Rond 05.30 uur schoten de terroristen enkele wachten dood en drongen het complex binnen. Ze gijzelden vervolgens honderden leerlingen. Van 280 van de 815 studenten weten de autoriteiten waar ze zijn. Het lot van de overige 535 is onbekend. Ze zitten vermoedelijk vast in een studentencomplex.
Verantwoordelijkheid
De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist. ,,Kenia is in oorlog met Somalië. Onze mensen zitten er nog steeds, ze vechten door en hun missie is mensen te doden die tegen al-Shabaab zijn'', aldus een woordvoerder van de beweging. Volgens de man zijn moslims vrijgelaten en worden anderen vastgehouden. Hoeveel doden er zijn gevallen kon hij niet zeggen ,,maar het zijn er veel''.
Donderdag rond het middaguur hadden Keniaanse militairen de aanvallers teruggedreven in één gebouw, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een aanvaller zou zijn aangehouden, toen hij probeerde te vluchten.