Willem Engel in rechtszaal tegenover Belgische viroloog Van Ranst

Samenleving
door Dirk Jan van Baarwoensdag, 11 augustus 2021 om 4:04
anp 435313050
Viruswaarheid-voorman Willem Engel zet zijn polemiek met de Belgische viroloog Marc Van Ranst woensdag voort voor de rechter. De Nederlander staat in een Mechelse rechtszaal tegenover Van Ranst, met wie hij al menig twitterruzie uitvocht.
Engel beschuldigt de Belg van laster en "eerroof" (smaad), omdat die hem extreemrechts en een virusontkenner zou hebben genoemd. De zeer zichtbare en uitgesproken Van Ranst, uitgegroeid tot een van de gezichten van de Belgische strijd tegen de coronapandemie, spreekt dat tegen. Bovendien kan Engel er zelf ook wat van, voert hij aan. Engel zou Van Ranst op zijn beurt hebben uitgemaakt voor communist, extremist en schorriemorrie.
De Nederlandse dansleraar en activist en de Belgische hoogleraar namen het al vaak tegen elkaar op op Twitter. Het liep onder meer hoog op toen Engel Van Ranst, die ondergedoken zat omdat een Belgische militair het op hem gemunt zou hebben, aanwreef dat hij dat deels aan zichzelf te wijten had. Van Ranst noemde Engel daarop "een mafkees" van "de wappiekermis" en zei pas naar hem te luisteren als er "een salsapandemie" zou uitbreken. Die tweets werden na een inzamelingsactie van medestanders van Van Ranst afgedrukt op duizenden bushokjes.
De twee treffen elkaar om 12.00 uur voor de rechtbank van eerste aanleg in Mechelen. Engel wordt bijgestaan door zijn Belgische geestverwant en advocaat Michael Verstraeten. Van Ranst voert zijn eigen verdediging.