VN: nieuwe golf van terreuraanslagen mogelijk voor eind van het jaar

Samenleving
zaterdag, 03 augustus 2019 om 10:52
welingelichtekringen header 1
De Verenigde Naties waarschuwen dat internationaal terreurgeweld nog niet ten einde is. Er zou slechts sprake zijn van een pauze. Mogelijk komt er nog een nieuwe golf aanslagen voor het eind van het jaar.
In een nieuw rapport schetsen veiligheidsexperts een zorgwekkend beeld van moslimextremisme dat een bedreiging blijft vormen, ook al is het de laatste tijd rustig.
De deskundigen zijn bezorgd om maximaal 30.000 buitenlanders die naar het kalifaat zijn afgereisd om daar te vechten en die mogelijk nog in leven zijn. "Sommigen worden lid van al-Qaida of andere terreurgroepen. Anderen worden leiders of gaan mensen radicaliseren."
Het rapport is gebaseerd op informatie van veiligheidsdiensten van de VN-lidstaten. Een grote bron van zorg is "de radicalisering van gevangenen die lijden onder armoede, marginalisering, frustratie, een laag zelfbeeld en geweld." Tweede uitdaging is de vrijlating van de eerste golf van gevangen genomen terroristen die zijn teruggekeerd uit het kalifaat.
"Deradicaliseringsprogramma's zijn niet volledig effectief gebleken. De meest geharde vechters komen nog niet vrij, maar blijven gevaarlijk binnen en buiten de gevangenis," klinkt het.
Europese landen schatten dat zo'n 6.000 Europeanen naar Irak en Syrië zijn afgereisd om lid te worden van IS of een andere terreurgroep. Ongeveer een derde daarvan is omgekomen, nog eens een derde zit vast in de regio of is verder gereisd. De rest is mogelijk teruggekeerd naar Europa.
Bron(nen): The Guardian