Vrije huurprijs in grote steden schiet omhoog

Samenleving
door anp
vrijdag, 07 augustus 2015 om 8:49
vrije huurprijs in grote steden schiet omhoog1438930588
In de grote steden rijzen de huurprijzen voor huurwoningen in de vrije sector de pan uit. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht lagen ze in het tweede kwartaal 7 procent hoger dan een jaar eerder, in Rotterdam wel 9 procent. Dat bleek vrijdag uit cijfers van Pararius.nl, naar eigen zeggen de grootste website voor huurwoningen in Nederland.
In Amsterdam betaalt een huurder momenteel maandelijks gemiddeld 20,68 euro per vierkante meter voor een vrije sector huurwoning. Nooit eerder was de huurprijs zo hoog in de hoofdstad.
Landelijk moesten huurders afgelopen kwartaal 12,71 euro per vierkante meter neertellen. Dat was 2,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Verstoring
,,Het huuraanbod in de vrije sector staat onder druk'', aldus Pararius-directeur Jasper de Groot. ,,De afgelopen twee jaar werden er continu meer woningen verhuurd dan dat er te huur werden gezet. Deze verstoring in vraag en aanbod zorgt voor een stuwend effect op de huurprijs die vooral in de grotere steden duidelijk waarneembaar is.''
Naast de vier grote steden zag Pararius de huren stevig oplopen in onder meer Apeldoorn, Assen, Den Bosch, Gouda, Groningen, Haarlem, Leiden, Lelystad en Middelburg.
Arbeidscontracten
Volgens de huursite zijn het vooral ,,de dubbele middeninkomens met weinig kinderen'' die de laatste tijd geïnteresseerd zijn in een huurhuis in de stad. ,,Een koopwoning is voor hen te veel een beslissing voor de lange termijn. Daarnaast hebben starters veelal beperkte financieringsmogelijkheden vanwege het ontbreken van arbeidscontracten voor onbepaalde tijd'', verklaarde De Groot.
Op Pararius.nl werden afgelopen kwartaal door makelaars 11.358 woningen in de vrije sector te huur gezet en er werden 12.796 huizen verhuurd.