Wesp weggeregend in zuiden en oosten

Samenleving
door anp
zaterdag, 06 augustus 2016 om 7:23
wesp weggeregend in zuiden en oosten1470461736
WAGENINGEN (ANP) - In het zuiden en oosten van Nederland zijn tussen de 30 en 75 procent minder wespennesten dan normaal. De zware buien eind mei en begin juni zijn waarschijnlijk de oorzaak, meldt De Natuurkalender van Wageningen University. In het noorden van het land zijn er juist tot de helft meer wespennesten.
Bij ongediertebestrijdingsdiensten in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland zijn dit jaar tussen de 30 en 75 procent minder wespennesten gemeld dan normaal. In sommige gebieden worden vrijwel geen wespen aangetroffen. In de Betuwe zitten er opvallend weinig wespen op de rijpe pruimen en de appels en peren die door vogels zijn aangepikt. Het zijn juist deze gebieden die eind mei en begin juni te maken hadden met zeer zware regenbuien.
In gebieden die aan de zware neerslag zijn ontkomen, zoals Friesland en delen van het westen en midden van het land, worden iets meer wespennestmeldingen gedaan. In Groningen en Drenthe is zelfs sprake van beduidend meer wespen. Het aantal meldingen steeg met 30 tot 50 procent.