Wie verlost ons van de rijke Russen?

Samenleving
door Admin
zondag, 04 juli 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Forte dei Marmi is in Toscane (provincie Lucca) vanouds een pleisterplaats van ondernemers, schrijvers en filmsterren. Lekker mondain en lekker gewoon tegelijk. Dus als de zomer kwam, kreeg je daar aan zee een aardige mix van inheemse bewoners en de vaste vakantiegangers die het plaatsje (8.000 inwoners) een exotische impact gaven. Inmiddels is het er nog exootischer geworden. Rijke Russen vinden het hier bijzonder mooi en drukken nu onmiskenbaar een stempel op het stadje. Ze kopen er de grootste huizen (in extreme gevallen voor 20 miljoen) of anders huren ze wel de mooiste villa's die er te vinden zijn (voor soms 100.000 euro per zomer).
Russen op vakantie zijn niet zo van stilletjes achter de ramen zitten, dus de Humvees en Ferrari's ronken door het stadje, en in winkelstraten en op terrassen is het een komen en gaan van ordinair volk dat bovendien niet te verstaan is. Aan een kant wordt de lokale bevoling rijk van de grote toeloop, aan de andere kant wordt hun eigen stad onbetaalbaar voor ze, want een huisje vinden voor minder dan 5 miljoen is er niet langer bij.
En ook de aardige melange van kunstenaars en normale mensen bestaat er niet langer. Door de reusachtige prijsstijgingen die zich hebben voorgedaan, is de toestroom eenvormiger dan ooit: veel labels, weinig wol.
Bron(nen): The Observer