Studie bewijst: ‘Messi is beter dan Ronaldo’

Voetballiefhebbers kennen de discussie: wie is de betere voetballer, Lionel Messi of Christiano Ronaldo? Vaak is die keuze een kwestie van smaak of sympathie voor de speler. Onderzoekers geven nu het echte antwoord: "Messi heeft meer impact dan Ronaldo."

"Computerwetenschappers van de universiteit in Leuven hebben samen met het Nederlandse data-intelligentiebedrijf SciSports een model ontwikkeld dat niet alleen de doelpunten en assists van Messi en Ronaldo in kaart brengt, maar alle acties van de twee sterspelers", schrijft het Belgische Sporza

Professor Jesse Davis legt uit: "De waarde van een voetballer wordt vaak bepaald door doelpunten en assists. Een doelpunt is echter een zeldzame gebeurtenis, want in een wedstrijd gebeuren naar schatting gemiddeld 1.600 acties. Ons model bekijkt elke actie - schoten, passes, dribbels, tackles… - en berekent de waarde ervan."

De wetenschappers hebben hun werk uitgebreid gedaan. Ze vergeleken alle acties van beide voetbaltitanen van seizoen 2013-2014 tot en met 2017-2018. Dat zijn de jaren dat Messi en Ronaldo allebei in de Spaanse competitie speelden. "In de eerste seizoenen liggen de scores van Messi en Ronaldo zeer dicht bij elkaar. Vanaf het seizoen 2015-2016 neemt Messi afstand van zijn eeuwige rivaal."

De onderzoekers vinden de impact van de Argentijn bijzonder. "Je hebt spelers die minder aan de bal komen, maar wel een grote impact hebben. Dat is typisch voor spitsen als Harry Kane, Mohamed Salah en Cristiano Ronaldo. Messi is op dit vlak uitzonderlijk: de Argentijn voert een heel hoog aantal acties uit en die hebben ook nog eens een hoge waarde."