‘Louis van Gaal is de vader van God’

'Zijn probleem is dat Louis God niet is maar de vader van God. Voordat de wereld bestond, was Louis er al.' Deze typering van Louis van Gaal komt uit de mond van Uli Hoeness, president van Bayern München en opgetekend door De Telegraaf. De huidige bondscoach van Oranje was van de zomer in 2009 tot zijn ontslag op 10 april 2011 bijna twee seizoenen in dienst van de Duitse topclub. Hoeness reageerde op zijn beurt op uitspraken van Van Gaal dat het hedendaagse Bayern nog altijd zijn filosofie uitdraagt en dat in dat kader ook voor Guardiola is gekozen als trainer voor de komende jaren. 'Alleen Louis van Gaal kan zoiets zeggen', aldus de president van Bayern. 'Hij heeft gedeeltelijk bijgedragen aan de huidige ontwikkeling van Bayern München. Maar verder gaat zijn verantwoordelijkheid voor het huidige succes niet. En evenmin voor de aanstelling van Guardiola', aldus Hoeness vandaag in Telesport. Hoeness had uiteindelijk een slechte relatie met Van Gaal bij Bayern. Hij roemt hem als een succesvolle coach, maar hij zegt ook: 'Hij staat niet open voor beslissingen die genomen worden op basis van opinies die niet de zijnen zijn. Door zijn gedrag beschouwt bijna niemand in de wereld hem als een fijne man.' Hoeness bekritiseert tevens de 20-jarige animositeit van Van Gaal met Johan Cruijff. 'Zoiets als bij Ajax - je laten benoemen als directeur en vier weken later voor de rechter staan, omdat je weigert terug te treden - overkomt alleen iemand als Van Gaal. Niemand bij Bayern München zou zo'n streek in zijn hoofd halen. Van Gaal wel.' Hoeness prijst Cruijff als één van de beste voetballers ooit, een echte Ajax-man, een voetbalman met een geweldige voetbalvisie en persoonlijkheid. 'Louis van Gaal is zelf de oorzaak van alle problemen. Iedereen zou bij zichzelf te rade moeten gaan. Maar niet Louis; hij is meer dan een coach, meer dan iedereen en meer dan God. Vader van God namelijk.' Op de gebruikelijke persconferentie voor de komende interlands van het Nederlands elftal ging Van Gaal kort in op de kritiek van Hoeness. 'Ik heb HBS-A gedaan, de talenkant. Daarvoor moet je veel boeken lezen. Ik heb toen het boek 'Schipper naast God' van Jan de Hartog gelezen. Zo voelde ik me twee jaar in Beieren.'  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik geloof Hoeness zomaar. Van Gaal ken ik alleen van de televisie, maar het lijkt mij een bijzonder onsympathieke man. Geheel vervuld van zichzelf, arrogant en behept met een kolerisch humeur. Het is onbegrijpelijk dat een man die over zo weinig sociale kwaliteiten beschikt zo hoog kon klimmen in het voetbalwereldje.

  • Heldoppantoffels

   Grappig hè, dat zovelen deze indruk hebben!?

   Ik hoor juist van mensen die hem persoonlijk buiten het voetbal kennen, dat Van Gaal privé een enorm lieve vriendelijke man is.

   Vergeet ook niet dat de TV soms een zeer gekleurde versie van een persoon kan geven en tegelijk kan ik mij dus voorstellen dat mensen daardoor zo negatief over hem denken. (dat beeld roept hij in de media dus ook op)

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Jannie Ooms

    Wat grappig hè, dat mensen zoals Hoeness, die de lieve en vriendelijke Van Gaal dagelijks meemaakten, zo heel anders over hem denken.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Haha leuke reactie, maar je geeft zelf aan de man alleen van televisie te kennen en dan is jouw reactie wel een tikkeltje kort door de bocht….ik twijfelde trouwens tussen kort door de bocht en grappig. 🙂

     (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Marcel van Houten

     Tjongejonge wat overdreven zuur, waar gaat de wereld heen als een vrouw denkt iets beter te weten waar het om voetbal gaat!? (ook om een karakter in het voetbal)

     (in antwoord op Jannie Ooms)
     • John

      Dat komt misschien doordat meer vrouwen de volkomen waanzin van het belang van voetbal als wanstaltig verschijnsel in de wereld doorzien dan mannen.

      (in antwoord op Marcel van Houten)
     • Marcel van Houten

      Voetbal is sowieso niet heel belangrijk, dus daar ben ik het wel mee eens.

      (in antwoord op John)

Reacties niet toegestaan