Sport
door anp
zaterdag, 13 april 2013 om 20:49
welingelichtekringen header 1
Vitesse heeft zaterdagavond in Kerkrade een flinke steek laten vallen in de strijd om de landstitel. De Arnhemmers gaven tegen Roda JC een ruime voorsprong van 3-0 uit handen. Mitchell Donald bezorgde Roda in blessuretijd een punt: 3-3
Vitesse speelde een week voor de kraker tegen Feyenoord dan ook zeker niet de beste wedstrijd van het seizoen. Trainer Fred Rutten wond zich langs de lijn regelmatig op over de instelling van zijn spelers. Over het rendement had hij, zoals wel vaker dit seizoen, aanvakelijk zeker niet te klagen. Toch moet de coach zich zorgen maken over het feit dat Roda alsnog een punt pakte, nadat Vitesse op 0-3 was gekomen.
De Arnhemmers, waar Theo Janssen en Patrick van Aanholt in het elftal waren teruggekeerd, speelden slap en creëerden voor rust maar twee kansen. Die waren echter ook allebei raak. Nadat Donald namens Roda de paal had geraakt, stond Vitesse-aanvaller Mike Havenaar wel twee keer succesvol aan het eind van een aanval. Eerst kopte de lange Japanner in de 26e minuut een voorzet van Renato Ibarra binnen en 10 minuten later rondde hij een steekpass van Wilfried Bony doeltreffend af: 0-2.
Nadat Bony 10 minuten na rust met zijn 30e doelpunt van het seizoen de 0-3 had binnen gekopt, leek het duel zelfs al gespeeld. Het tegen degradatie strijdende Roda gaf echter niet op en kwam al snel terug tot 1-3, nadat Sanharib Malki een strafschop, toegekend na hands van Jan-Arie van der Heijden, had binnengeschoten.
Nog geen 10 minuten later waren de Limburgers zelfs helemaal terug in de wedstrijd. Frank Demouge gleed een voorzet van invaller Guus Hupperts achter Piet Velthuizen en bracht zijn ploeg terug tot 2-3. Roda-trainer Ruud Brood bracht met Mikolaj Lebedynski zelfs nog een extra spits. De Pool blesseerde bij één van zijn eerste acties direct Velthuizen, die plaats moest maken voor Eloy Room.
De reservedoelman leek Roda zelfs de 3-3 te bezorgen, door een inzet van Malki achter de doellijn te werken. De treffer van de Syriër werd echter wegens buitenspel afgekeurd. Demouge raakte vlak daarna nog de paal, waarna Donald met een rake kopbal, diep in blessuretijd, alsnog een punt veiligstelde voor de nummer 16 van de eredivisie.