Onomstotelijk: Koen Verweij heeft de Olympische 1500m gewonnen

Marketeer en internetwizkidd Eric de Vries levert op zijn blog het onomstotelijk bewijs: niet de Pool Zbigniew Bródka legde de 1500 meter het snelste af, maar Koen Verweij. De verklaring: het startschot. Bij de start van een 1500m wedstrijd staan de schaatsers in de binnen- en de buitenbaan 15 meter uit elkaar, constateert De Vries. De schaatser die in de buitenbaan start, staat 15 meter dichter bij de starter en hoort daardoor het startschot 0,045 seconde (vijfenveertig duizendste) eerder dan de rijder in de binnenbaan. Koen Verweij startte in zijn rit in de binnenbaan. Zbigniew Bródka startte in zijn rit in de buitenbaan. Bródka heeft dus in vergelijking tot Koen Verweij het startschot 0,045 seconden eerder gehoord. In de tijdmeting was Bródka 0,003 seconde sneller dan Verweij. Wanneer we deze uitslag corrigeren voor het verschil in ‘startschottijd’ tussen de beide rijders heeft Verweij Bródka verslagen met een verschil van 0,042 seconde. Als er gerechtigheid is krijgt Verweij alsnog het goud infographic-400m-baan-start-1500m1

39 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Raar volkje die Nederlanders… eerst klagen dat we teveel medailles meenemen en nu beweren dat we toch beter waren dan die Pool.
  Tja, wat wil je nou?

  • anita

   Net als met skiën niet kijke n naar duizendsten van een seconde. .. waar hebben we het over? Dus gewoon beide een goude plak. Vind het vreemd dat regels verschillen op hetzelfde toernooi.

   (in antwoord op catchit64)
 2. Schaap_over_de_dam

  Je ziet iemand staan die de “stopwatch” aanzet, vervolgens hoor je ook een startschot. Ik heb niet gezien waar het geluid van het “startschot” daadwerkelijk vandaan komt.

  Koen had gewoon net iets harder moeten schaatsen, 2de plek is ook netjes toch 😉

 3. Janneke van Vught

  Een polsbandje met een tril of tik met een countdown en dagdroom zo nog maar even door. Volgens mij moet er wat te bedenken zijn

 4. Wat een onzin

  Ach, zo hoorde ik de commentator gisteren zeggen dat de deelnemers liever starten in de binnenbocht omdat dit in de laatste bocht weer voordeel op zou leveren. Daar heeft Eric de Vries dan weer géén rekening mee gehouden…. Gaat die dat nog even doen?

 5. Dead Silence

  Verwaarloosbaar m.b.t. reactietijd van de schaatsers, die gemideld 0.15s is. Dus onzin.

 6. Divert

  De vraag is natuurlijk: waar komt het geluid van het startschot vandaan. Het “pistool” is een elektronisch ding dat zelf geen geluid maakt. Dus: waar hangen de speakers waar het startschot uitkomt?

 7. koek

  @dead_silence:disqus als je het geluid eerder hoort kan je toch ook eerder reageren..

 8. KKhuba

  Oh, dat verklaart natuurlijk zijn onsportief gedrag…De NOS wist echt niet wat ze met zo’n onsportief gedrag moesten doen. Eigenlijk een smet op de goede prestaties van Nederland.

  • Divert

   Ik heb geen onsportief gedrag gezien hoor. Voor onsportief gedrag kun je iedere week afstemmen op voetballen. Overtredingen uitlokken, elkaar kaarten aannaaien, schoppen, spugen, treiteren, uitschelden, gebaartjes maken…. Verweij is gewoon diep teleurgesteld. En dat is logisch, als je je hele leven in dienst stelt van maar 1 doel: een gouden plak op de O.S. Mis je dat dan op 0,003 seconde dan heb je alle recht om flink de pest in te hebben. Dat hoort ook gewoon bij topsporters. Een sporter die ook blij en tevreden is als hij niet de beste is zal nooit goud winnen. Zoals Ritsma gisteren in de nabeschouwing al zei: het kan wel maanden duren voordat hij hier overheen is.

   (in antwoord op KKhuba)
 9. Irma Rodenberg

  Wat een lul verhaal KKhuba, die jongen ging voor goud, heeft daar vier jaar naar toegewerkt, zich alles ontzegd en suf voor getraind. Mag je dan a.u.b. teleurgesteld zijn als het om zo’n super idioot verschil gaat?!!! Dit is geen smet op de prestaties van Nederland! Deze jongen was zo zwaar teleurgesteld en dat is niet 1,2,3 weg. Vandaag zal hij heus wel trots op dat podium staan!!!

 10. Peter Kok

  Zo’n idioot klein verschil? Dat is nog nooit eerder gebeurd. Ondanks dat hij slechts tweede geworden is kan hij er wel trots op zijn dat hij een dergelijke race gereden heeft. Zijn rit en die van de winnaar gaan nu zeker de (sport)geschiedenisboekjes in…

 11. lars

  Hahah mieren neuken over het start schot… niet verkeerd boeld naar Verweij hoor. vind het knap lullig voor hem dat hij verloren (2de van de wereld is geworden!!!) heeft maar alsjeblieft rot toch op met dat gejank over dat hij het startschot 0,045 later gehoord heeft. Als hij tijdends de rit zo ong. 1 cm dichter bij de lijn in de bocht schaatst of de pool 1 cm er verder vanaf was dit verschil al meer dan opgeheven… en zo zijn er nog 1500 manieren waarop die 0.045 seconde helemaal in het niet vallen.

 12. FritsB

  Tja, Verweij had zo gezien ook weer voordelen die hij niet in succes heeft kunnen omzetten: de binnenbaan die door alle commentatoren als gunstig werd bestempeld omdat de rijder dan beter uitkwam in de bbeslissende bochten, plus het psychologische voordeel van diezelfde binnenbaan die hem tot de “jager” maakte. En als hij vroeger zijn bordje Brinta beter had leeggegeten was hij net zo lang geworden als Bródka en had hij zijn been net iets verder vooruit kunnen steken. Leuke cijferoefening maar volkomen onzinnig.

 13. Alain Starke

  Het lijkt erop dat er sinds deze spelen (dus juist in Sotsji) wordt gebruik gemaakt van een elektrisch lichtpistool: http://www.nytimes.com/2014/01/20/fashion/in-sochi-olympics-once-again-count-on-omega.html?_r=1 Het artikel vermeldt niet waar de geluidsinstallaties staan, maar ik mag aannemen aan weerszijden van de baan, waardoor het voordeel voor de buitenbaan wegvalt

  • Barryvdh

   Je bent me net voor 🙂 Ik kwam na even googlen hetzelfde artikel tegen. Dat laat in elk geval zien dat ze er wel vantevoren over nagedacht hebben.
   “Before the electronic gun was first used, at the Vancouver Games, the relatively slow speed at which sound travels meant that athletes nearest the starter had a slight advantage over those further away. With the electronic gun, the sound of the starting shot is transmitted through speakers positioned behind each athlete.”

   (in antwoord op Alain Starke)
 14. Frans Rewijk

  Dit artikel is onomstotelijk grappig bedoeld hoop ik… of de schrijver is gewoon slecht op de hoogte. Ik startte 20 jaar geleden bij de nikswedstrijdjes bij de pupillen al met een startpistool met schot én lichtflits. Als er al geen speaker naast je starslijn staat, ga je weg op de flits…

 15. Peter

  Misschien moet Verweij wel naar de oorarts…

 16. Corrie

  Koen, jij was gewoon niet zo goed als de Pool. Probeer het leven is zonder hoogmoed, dan zal alles veel beter gaan.

 17. RealShowstopper

  Hier staat het antwoord: het is dus niet het geval dat de ene sporter het geluid eerder hoort dan de ander.
  http://www.nytimes.com/2014/01/20/fashion/in-sochi-olympics-once-again-count-
  on-omega.html?_r=2

 18. RealShowstopper

  Hier staat het antwoord: het is dus niet het geval dat de ene sporter het geluid eerder hoort dan de ander.
  http://tinyurl.com/p4qf7dz

 19. VERONIKA

  WYGRALISMY I TYLE ! NIe WAŻNIE O ILE ! TRZEBA NAUCZYĆ SIĘ PRZEGRYWAĆ:P
  POLAND RULEZ!

 20. Karel Kritisch

  Wie als eerste over de lijn komt wint.. Echt op precies hetzelfde tijdstip starten is volgens mij onmogelijk.

 21. Jeroen

  Mooie theorie hoor, maar dit zou alleen kloppen als het geluid ook werkelijk van het elektrische pistool zou komen, wat het dus NIET doet. Het geluid komt, op hetzelfde moment als de flits, uit speakers, op precies dezelfde afstand, achter de atleten vandaan waardoor zij het ook op het zelfde moment horen.

 22. marianne martens

  wat een gezeur over sport!! en sporters, bij vragen antwoorden ze allemaal hetzelfde.

 23. PSJ23

  Als je vanmorgen geluisterd had naar 538 dan had je gehoord dan Koen verweij gewoon toegaf dat die Pool beter gereden had en zich dus gewoon neerlegde bij het feit dat ie in die 1500 meter niet ergens sneller gereden had!!!

 24. Louis_van_Meegeren

  Het plaatje brengt een veel groter schandaal aan het licht. Blijkbaar is
  een buitenbocht 94,25 meter lang (pi x 30m) en een binnenbocht 78.54
  meter (pi x 25m). Wie start in de binnenbaan, zou 15m71 (94m25 – 78m54)
  verder van het begin van de eerste bocht moeten beginnen. Als ze bij de start in schuine lijn 15 meter uit elkaar staan en de baan is 5 meter breed, is dat
  verschil maar 14.14 meter (de wortel uit 15 kwadraat (=225) min 5
  kwadraat (=25) = wortel 200 = 14.1421). Dus wie start in de binnenbaan,
  heeft volgens het plaatje een voordeel van maar liefst 157 cm (15m71 –
  14m14). Bij 54km/u is dat meer dan 1/10 seconde.

 25. Louis_van_Meegeren

  Het plaatje brengt een veel groter schandaal aan het licht. Blijkbaar is
  een buitenbocht 94,25 meter lang (pi x 30m) en een binnenbocht 78.54
  meter (pi x 25m). Wie start in de binnenbaan, zou 15m71 (94m25 – 78m54)
  verder van het begin van de eerste bocht moeten beginnen. Als ze bij de start in schuine lijn 15 meter uit elkaar staan en de baan is 5 meter breed, is dat
  verschil maar 14.14 meter (de wortel uit 15 kwadraat (=225) min 5
  kwadraat (=25) = wortel 200 = 14.1421). Dus wie start in de binnenbaan,
  heeft volgens het plaatje een voordeel van maar liefst 157 cm (15m71 –
  14m14). Bij 54km/u is dat meer dan 1/10 seconde.

 26. De Staatsburger

  Wat een onzinverhaal weer, de 1500 meter is gewoon gewonnen door Bródka en niet door Verwey.

 27. Wineke Kronenburg

  hoe goed zijn de oren van de heren, je kunt nooit precies zeggen wanneer iemand iets heeft gehoord…

 28. Paul van Laak

  Wat ik mij afvraag: Wij kijken 25 beelden per sec dat is 0,04 sec per beeld. Een camera is sneller. Maar…. 0,0028 sec .. met welk instrument word dat waargenomen?

 29. Joost De Bruin

  Ik vraag me al dagen af of ‘ie niet gewonnen had met een gemillimeterd kapsel 🙂

  • Marko Bosscher

   Nee, het haar in de nek maakt juist aerodynamischer. Het vorige Amerikaanse pak had zelfs een speciale bobbel in de nek om dat effect te simuleren (maar blijkbaar ook weer niet zoveel dat het de moeite was).

   (in antwoord op Joost De Bruin)
 30. Peter

  Helaas, twee luidsprekers.

  “At ISU Events and Olympic Winter Games, the Starter gives the orders by
  means of a microphone connected to two loudspeakers placed near the starting lines.”

  See ISU rules: http://static.isu.org/media/79159/2012_specialregulations_technicalrules_speedskating_shorttrackspeedskating.pdf

 31. Michiel de Bondt

  De link is geupdated. Er staat nu dat het geluid van het startschot uit twee boxen komt, een voor elke schaatser. Als het geluid uit de boxen niet electronisch gecompenseerd wordt voor de 5 meter verschil (de breedte van een baan), dan blijft de conclusie gehandhaafd. 3 duizendste seconde komt namelijk overeen met slechts een meter.

 32. Daan visser

  je kunt ook naar de lichtflits kijken van het startpistool. lichtsnelheid lijkt me toereikend. Als je niet direct kan zien reflecteert het wel op het ijs

Reacties niet toegestaan