New York Times vergelijkt Nederlandse schaatsers met Oostduitsers

In de New York Times een stuk over de vraag waarom de Nederlanders alles winnen de de Amerikanen helemaal niks. De krant merkt op dat het ooit normaal was dat één land alles won. Dat was toen de Oost-Duitsers met hun speciale voorbereiding meededen. De drie Amerikaanse dames die meededen aan de 1500 meter zeggen tegen de Times dat ze er niets van begrijpen. De beste van hen werd zevende, achter 4 Nederlandse dames. 'De rest van het jaar deden we mee voor podiumplaatsen', zeggen ze. Ze kijken naar wat ze fout deden in de voorbereiding, in de trainingsopbouw en naar de pakken. Maar ze kijken toch vooral naar de Nederlanders. Schaatster Jilleanne Rookard (1500 meter) over de Nederlanders: “Their trials are just outrageous. We were looking at their times for the trials and we were just like, ‘Man, do they have the fans on or what the heck is going on?’ ”  

Bron(nen):   New York Times      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Aha, de eerste toespelingen op doping of ander vals spel. Verschillen met de overheersing door de Oost-Duitsers zijn er ook: er worden niet aan de lopende band wereldrecords geschaatst en onze vrouwelijke schaatsers zien er niet als mannen uit. De Amerikanen verliezen overigens niet alleen van Nederlanders maar ook van andere landen (o.a. Polen, Rusland, Canada).

  • Dead Silence

   Slechte verliezers, groodheidswaanzin, en refereren naar doping? Weet u nog, Ben Johnson mocht niet winnen, werd betrapt, terwijl ome Carl zo stijf stond dat hij het hele stadion had kunnen laten trippen. Soms heb je een gouden generatie, hetgeen nu lijkt te zijn. Moet je als buitenland mee leren leven.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • Geurt

   Nou, niet bepaald de eerste toespeling… Googel maar eens op Teun van de Keuken één, twee, drie, doping. Column Parool 13 feb.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Lio

  Ze zijn gewoon veel te goed vergeleken met de andere landen, op enkele afstanden na.

 3. Templein

  Hoe kan het dat we de laatste jaren te horen krijgen dat we niet zo ambitieus moeten zijn. Dat we te snel hopen op goud voor zo’n klein landje. En dat het nu zo goed gaat.
  Ik mis daar berichtgeving over.
  Wordt er harder, anders getraind?
  Geldt het succes alleen voor de (ouderwetse) schaatssport en doen daar steeds minder andere landen aan mee met hun topatleten?
  Verandert de Nederlandse trainingsmentaliteit na diverse pinnen op de neus?
  Anders?

 4. Louis_van_Meegeren

  Het plaatje brengt een veel groter schandaal aan het licht. Blijkbaar is
  een buitenbocht 94,25 meter lang (pi x 30m) en een binnenbocht 78.54
  meter (pi x 25m). Wie start in de binnenbaan, zou 15m71 (94m25 – 78m54)
  verder van het begin van de eerste bocht moeten beginnen. Als ze bij de start in schuine lijn 15 meter uit elkaar staan en de baan is 5 meter breed, is dat
  verschil maar 14.14 meter (de wortel uit 15 kwadraat (=225) min 5
  kwadraat (=25) = wortel 200 = 14.1421). Dus wie start in de binnenbaan,
  heeft volgens het plaatje een voordeel van maar liefst 157 cm (15m71 –
  14m14). Bij 54km/u is dat meer dan 1/10 seconde.

 5. De Staatsburger

  Tja, die domme Amerikaanse politici hebben alleen maar lopen provoceren in plaats van hun atleten te steunen. Eigen schuld dat ze nu zo slecht presteren.

 6. Heldoppantoffels

  “De krant merkt op dat het ooit normaal was dat één land alles won. Dat
  was toen de Oost-Duitsers met hun speciale voorbereiding meededen.”

  Mijn antwoord op deze krant zou zijn “het was ooit normaal dat één land andere landen binnenviel onder valse voorwendselen en dat het mensen in martelkampen stopte. Dat was ook een Duits land maar dan wat eerder in de tijd, de praktijken van de VS doen er de laatste decennia te weinig voor onder”.

Reacties niet toegestaan