Rel om racistische aanmoediging Duitse wielercoach: ‘Haal die kamelendrijver in’

De Duitse wielercoach Patrick Moster moedigde zijn pupil niet aan met 'hup, hup, hup' of iets dergelijks, maar schreeuwde: "Haal die kamelendrijver in." De racistische opmerking leidt tot grote ophef bij de oosterburen.

Zijn uitspraak was live te horen op de ARD. Hij riep naar wielrenner Nikias Arndt: ‘Haal die kamelendrijver in', toen Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea en de Algerijn Azzedine Lagab voor de Duitser uit reden.

“Als ik goed begreep wat hij daar schreeuwde, was het helemaal verkeerd, maar dan ook echt helemaal”, zei ARD-commentator Florian Nass in de uitzending.

Direct na zijn tijdrit reageerde ook Arndt geschokt op Twitter. “Ik wil me duidelijk distantiëren van de uitspraken van de ploegleider! Zulke woorden zijn niet acceptabel.”

Moster heeft inmiddels gereageerd bij Bild. “Ik ben geen racist. Ik sta voor de waarden van de sport. Ik respecteer de prestaties van alle deelnemers en heb me al publiekelijk verontschuldigd voor deze uitspraken. Het doet me echt pijn en hoewel er vaak harde taal wordt gebruikt in de sport, zijn hier geen excuses voor.”

“Die verklaring is niet acceptabel", zegt Rudolf Scharping, voorzitter van de Duitse wielerbond. “We zullen er na de Olympische Spelen over praten en de verontschuldiging van Moster en de druk waar hij onder staat meenemen in de beoordeling.”