Van de Zandschulp overtuigend naar tweede ronde Australian Open

Sport
door anp
dinsdag, 18 januari 2022 om 4:51
van de zandschulp overtuigend naar tweede ronde australian open1642478420
Botic van de Zandschulp heeft zich op overtuigende wijze verzekerd van een plek in de tweede ronde van de Australian Open. De beste tennisser van Nederland, de nummer 57 van de wereld, was de Duitser Jan-Lennard Struff in drie sets de baas: 6-4 6-3 6-2. Struff (31) staat vijf plekken hoger op de wereldranglijst. Van de Zandschulp begon op de winderige baan 17 nog wat weifelend aan het duel met de Duitser, die pas één keer een wedstrijd wist te winnen in Melbourne. Hij kwam met 4-2 achter, maar won vervolgens vier games op een rij. Struff besloot de set, waarin beiden nog wat zoekende waren, met een dubbele fout. In de tweede set kwam Van de Zandschulp beter in de wedstrijd, terwijl Struff steeds meer fouten ging maken. Het werd 4-1 voor de Nederlander, die na winst van de eerste set geen moment meer in de problemen kwam en opvallend eenvoudig wegliep bij de wat gelaten Struff. Illustratief voor het duel was misschien wel de wijze waarop Van de Zandschulp in de derde set op een 3-2-voorsprong, met een break, kwam. Na een sterk opgebouwd punt had Struff de bal voor het wegsmashen, maar de wind maakte het hem moeilijk. Van de Zandschulp wist de smash nog terug te halen en plaatste de beslissende break. In de laatste games was het verzet gebroken en Van de Zandschulp maakte het af met een lovegame, na een reeks missers van Struff. De derde set duurde slechts 32 minuten en de hele partij een uur en 49 minuten. Van de Zandschulp benutte de helft van zijn breakpoints: vijf van de tien. Hij stond de Duitser slechts één break toe en sloeg acht aces. Voor de 26-jarige Van de Zandschulp was het zijn eerste wedstrijd op een grand slam sinds zijn memorabele reeks op de US Open, in september van vorig jaar. Hij beleefde in New York zijn doorbraak door de kwartfinales te halen. In de tweede ronde neemt Van de Zandschulp het op tegen de Fransman Richard Gasquet, die zijn landgenoot Ugo Humbert met 3-6 7-6 (4) 7-6 (3) 6-3 versloeg. Gasquet is de nummer 81 van de wereld, Humbert was als 29e geplaatst. Vorig jaar bleef Van de Zandschulp bij zijn debuut nog steken in de openingsronde. Maandag bereikte Tallon Griekspoor al de tweede ronde van de Australian Open. Hij liet de Italiaan Fabio Fognini kansloos.