Hockeyers verliezen kansloos de finale: 1-6

De langdurige depressie in het Nederlandse mannenhockey houdt voorlopig nog wel even aan. Oranje behaalde in 2000 de laatste grote triomf (olympisch goud). Met de wereldtitel in Den Haag wilde de ploeg van bondscoach Paul van Ass eindelijk weer internationaal aan de macht komen. In de WK-finale zondag tegen titelverdediger Australië zat een stunt er echter allerminst in: 1-6.

Nederland won begin jaar in New Delhi nog twee keer van Australië tijdens het eindtoernooi van de Hockey World League (1-0 en 4-3). In de voorgaande serie van 15 onderlinge duels had Oranje niet één keer kunnen winnen van de 'Kookaburras'. Mede dankzij de twee overwinningen op Australië pakte Nederland de titel in India, de eerste triomf onder Van Ass na drie keer zilver en drie keer brons bij de titeltoernooien. ,,We zijn door een glazen plafond gegaan'', concludeerde de baas van Oranje destijds opgelucht. Doordat lang niet alle teams op volle sterkte waren kon echter niet al te veel waarde aan de eindzege worden verbonden.

Ondanks het langverwachte succesje in de HWL begon Nederland zeker niet als favoriet aan de WK-finale. Daarvoor was het spel van Oranje in Den Haag niet stabiel genoeg. Daar waar de thuisploeg met een benauwde zege tegen Engeland (1-0) naar de eindstrijd ging, plaatste het letterlijk en figuurlijke ijzersterke Australië zich met een dikke overwinning tegen Argentinië (5-1) voor de vierde WK-finale op rij.

Onstuimig

Zoal verwacht begonnen de Australische 'spierbundels' onstuimig aan het duel. Oranje kwam de moeilijke beginfase goed door en dwong daarna snel twee strafcorners af. Mink van der Weerden vond in beide gevallen keeper Andrew Charter op zijn weg. Dankzij een weergaloze actie van Jeroen Hertzberger kwam Nederland nog wel op voorsprong (1-0).

Na de verrassende openingstreffer verhoogde Australië de druk op de Nederlandse defensie. Oranje verdedigde met man en macht, maar kon treffers van strafcornerspecialist Chris Ciriello en Kieran Govers niet voorkomen. Daardoor ging de thuisploeg met een achterstand de rust in (1-2).

Ook na de pauze had Oranje niet veel in te brengen tegen het Australische krachthockey. Glenn Turner zorgde al snel voor 1-3, waarna Ciriello zich met twee trefzekere strafcorners tot man van de finale kroonde: 1-5. Jamie Dwyer bepaalde de eindstand op 1-6.