Waarom je beter niet op een lege maag kunt sporten

Er zijn mensen die erbij zweren: een flinke work-out nog voor je het ontbijt achter de kiezen hebt. Maar experts wijzen nu op de nadelen.

Voedingswetenschapper en sportdiëtist Anneke Palsma vertelt in het AD waarom je toch beter eerst kunt ontbijten: "Je nodigt de man met de hamer eerder uit, doordat je niet genoeg brandstof hebt voor de inspanning. Uit onderzoek blijkt ook dat je prestatie erop achteruitgaat.”

Dat zegt ook professor Asker Jeukendrup, voedingsexpert bij het NOC*NSF: "Voor hoge intensiteit heb je voldoende koolhydraten nodig. Wij hebben niet heel veel opslag voor koolhydraten in ons lichaam, en dus zijn deze als brandstof al vrij snel op. Als de koolhydraten op zijn, kun je deze hoge intensiteit niet halen en ga je al gauw rustiger trainen.”

"Een ander risico is de afbraak van spiermassa”, zegt Palsma. "Train je vaak op een lege maag, dan kan je lichaam je eigen spieren gaan afbreken om als brandstof te gebruiken. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je op de dag verbrandt. Als je spiermassa afbreekt zorg je er dus juist voor dat je uiteindelijke verbranding ook lager wordt.”

Al stelt Jeukendrup dat dit ook weer niet direct gebeurt als je sport op een lege maag. Het is dan wel belangrijk dat je na het sporten de koolhydraten weer aanvult. "Koolhydraten zijn belangrijk voor een goed herstel. Als je op een lege maag traint, zorg er dan in elk geval voor dat je na afloop voldoende koolhydraten tot je neemt.”

Bron(nen):   AD